Изгряваща звезди: Райли Опелка



28-08-2016 19:27 | Tennis24.bg

Те са млади и талантливи. Имат стил, вече градят кариера и много искат да успеят. Те са най-обещаващите млади тенисисти и тенисистки. Райли Опелка е един от тях.

Той може наистина да бъде следващото голямо чудо в тениса. Ако не друго – то буквално. Опелка е наричан от местната преса „Небостъргачът“. Причината са 213-те сантиметра, на които се издига и които го правят определено най-високия тенисист в Тура заедно с ветерана Иво Карлович от Хърватия, който е 211 см.

Опелка определено е от ново поколение тенисисти. Появата му праща в миналото спомена за тениса като спорт на около 175 см. Имиджът на тенисистите се е променил от Бьорн Борг насам, от широките рамене на Пийт Сампрас. Играчите растат и средният ръст на тенисистите вече не е около 180, а към 194 см. Марат Сафин бе един от първите от този архетип, наречени „Големи оръдия“. Днес обаче със 194-те си сантиметра руснакът би изглеждал просто среден на ръст.

Повечето фенове на тениса познават Иво Карлович, а също и Джон Иснър – 208 см. Допълнение към гигантите е 19-годишният американец Райли Опелка. С такъв ръст съвсем нормално е да се предположи, че основното оръжие в тенис-арсенала на тийнейджъра е сервисът. Без проблеми той удря топката с 210 км/ч. И точно като Карлович, Опелка сервира с много висока траектория, по-висока от всеки друг негов противник, а с ръстовото си превъзходство намира по-лесно слабите места на всеки срещу себе си.

Райли е роден в Сейнт Джоузеф, Мичиган. Започва от рано – 4-годишна възраст, да играе тенис и бързо открива, че именно това е неговата страст. Той е запален спортен маниак. За да осигури по-добри условия на сина си за тенис, семейството му се мести във Флорида. Опелка минава през цялата програма на американската тенис асоциация. Той тренира с Джей Бергер, Том Гъликсън и Диего Мояно. Определено обаче е най-благодарен на Гъликсън. Самият Райли определя времето със специалиста за най-важното в кариерата си. „Баща ми не знаеше нищо за тениса. Той е голфър, като играе с капитана на отбора на САЩ за Купа „Дейвис“ и с треньора на олимпийския отбор на страната. Том обаче беше невероятен с цялото ми семейство. Той винаги се е интересувал от играта ми“, казва Опелка.

За разлика от мнозина американски тенисисти, с изключение на Джак Сок, Опелка смята клея за любима своя настилка. Причината е, че на клей топката отскача по-високо, а самата настилка е по-щадяща. А и ръстовите играчи могат повече да извлекат предимствата на клей.
Опелка влезе в светлините на прожекторите с титлата си младежите на Уимбълдън през 2015 г. Тогава е 17-годишен и „само“ 209 см. Той е непоставен в схемата, но побеждава номер1 Тайлър Фриц и след това печели титлата.
В момента е 295-ти в световната ранглиста, но това идва след огромен скок в последните няколко месеца от 879-та позиция в началото на 2016 г. Самият Райли гледа на кариерата си леко, като следващата му цел е Топ 50.

Силни и слаби страни

Играта на Райли е базирана на убийствен сервис. Още на Уимбълдън 2015 г. той удряше начални удари със скорост от 216 км/ч. За сравнение – най-бързият сервис в Лондон тази година бе дело на Милош Раонич – 235 км/ч.

Райли има също и поразяващ форхенд, който му помага да завършва бързо отиграванията. Но едва няколкото му появи в последните две години в Тура карат оптимистите в САЩ да виждат в него бъдещ номер 1. Досега най-големият му успех в Тура е полуфиналът в Атланта, загубен от Джак Сок. Той вече има и няколко победи над Топ 100 играчи, сред които Кевин Андерсън – бивш топ 10 играч който също е доста висок със своите 203 см, Доналд Йънг и Жереми Шарди.

Опелка все още е във възраст, в която продължава да расте. Така че една от трудностите е да намери баланса за мускулна маса на този ръст. Освен това фактът, че е толкова висок води до опасност за повече контузии.

Какво предстои

Смятат великана за един от „люпилото“ таланти в американския тенис, за които скоро много ще се говори. Освен Опелка, в този списък са Томи Пол, Ноа Рубин и др.

Обикновено успехите в големия тенис се постигат до средата на 20-те години, затова Райли има време. Наскоро бе забелязан и от големите риби и подписа договор с мениджърската агенция на Сам Куери и Джон Иснър.

Но засега най-голямото постижение всъщност е това – да е най-високият играч в Тура.

Докога ли ще е така?

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини