Новак Джокович: Всичко е наред



30-08-2016 09:49 | Tennis24.bg

Новак Джокович изигра тежък и болезнен мач на старта на US Open, но в крайна сметка победи в четири сета Йежи Янович с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Гримасите на болка и влизането на масажист още след петия гейм обаче притесниха фенове и журналисти за формата на Джокера. Ето какво каза сърбинът на пресконференцията след мача.

Какво е физическото ти състояние в момента и какво беше преди мача?

Подобрявам се с всеки изминал ден. Радостен съм, че преминах през това. Надявам се с напредването на турнира да достигна пика си.

А защо повика масажисти?

Беше превантивна мярка. Всичко е наред.

Наред с кое?

С ръката ми.

Защо този турнир е различен?

Всеки турнир от Големия шлем е различен. US Open е най-забавният. Постоянно се случва нещо на и извън корта. Това е един от най-големите и важни градове в света. Ню Йорк никога не спи. Има страхотна вибрация през тези две седмици, всеки е тук. Много е забавно да си тук.

Това е първият ти мач след дълго прекъсване. Какво се опита да промениш в играта си и доволен ли си от получилото се?

Всеки ден представя различно предизвикателство, което трябва да преодолеем, да приемем и преодолеем. Не беше лесно днес да играя срещу Йежи за първи път. Той е много, как да кажа, играч с потенциал, има мощен сервис, силен форхенд. Непредвидим, наистина. Игра добре, особено във втория сет, но може да направи и серия двойни грешки във важен момент. На приливи и отливи е. Затова е трудно да останеш концентриран.
Мисля, че се справих добре в последните два сета, след като изгубих втория. Все пак е първи мач, нощна сесия. След преживяното в последните няколко седмици, това е задоволително. Да завърша мача, да го спечеля. Ще се опитам да взема позитивите и да мисля за следващия ден.

С контузията и всичко, което ти се случи напоследък, редно ли е да кажем, че имаш занижени очаквания? Че не си вече такъв перфекционист?

Мисля ден за ден. Това чувствам в момента. Добре е, че завърших мача. Чувствам се все по-добре. Утре е нов ден. Надявам се, че ще се чувствам добре и ще покажа най-доброто от себе си в следващия мач.


Весели е едно от момчетата, които те победиха този сезон…

На различна настилка, при различни условия, сега играем пет сета. Но Весели заслужава уважение. Той е един от следващото поколение, които се опитват да напреднат. Само за няколко години направи име. Ще става и по-постоянен. Има добра игра, сервис, форхенд, движи се добре за ръста си. Ще видим.

Ясно е, че не е играл много на тези кортове. Тук е различно. Обичам да играя тук, особено сега, когато има покрив. Условията пасват на стила ми. Надявам се да успея да противодействам на сервиса му.

Хората те обичат, защото си открит. Кажи, какво научи през последните няколко месеца?

Последните няколко месеца? Смятам, че животът на всеки представя неща, с които да се бори, за да се развива. Когато видиш тези сигнали и обстоятелства трябва да погледнеш на тях като възможност за израстване.

Наистина зависи от това доколко съзнателен си.

Благодарен съм, а това, че бях наистина нащрек напоследък. Надявам се да съм на прав път. Като всички останали, и аз се опитвам всеки ден да се мотивирам и да намирам различни стимули да играя тенис.

Имам повече от достатъчно щастие в живота си. Благословен съм да съм баща и съпруг. Животът е прекрасен. Няма съмнение. Не мога да седна и да се оплаквам и хленча за неща, с които всеки се среща в живота си – личен, или професионален.

Това е хубаво. Когато очакваш по-малко, нещата се случват, научаваш уроци. Щастлив съм да ги приема и да извлека всичко от тях. Това е. Благодарен съм!

Каза, че кортът „Артър Аш“ е като тъмен тунел, но накрая му има прекрасна светлина. Това ли е настроението ти напоследък?

Може би съм казал някоя глупост. Не е като тъмен тунел. На корта си като заслепен от всички тези светлини, от шоуто. Откриването беше впечатляващо. Обичам Фил Колинс, той е един от любимите ми музиканти. Бях надъхан от това преди мача.

Не приемам нищо на сигурно. Знам, че играч в моята позиция заслужава да има такива мачове, на най-големия корт. Но се опитвам да не мисля за това. Беше прекрасен момент.

Бе избран за председател на Съвета на играчите. Как гледаш на тази нова роля?

Чест е да бъда избран пак. Бях в Съвета и преди няколко години, а след това останах далеч от политиката. Това е отговорност. Щом колегите ми са решил, че трябва да съм там, поемам го.

Ще дам всичко най-добро от себе си за еволюцията на този спорт. Първата ни среща бе дълга, но ползотворна.
Президент, вицепрезидент. Няма значение, всички сме равни. Говорихме за различни неща, нови идеи, перспективи. Всички сме на един кораб и имаме една и съща мисия.

Мислиш, че отсъствието на Роджър прави пътя по-лесен тук?

Честно казано, това не е фактор. Имам предвид – схемата е от 128 играчи, още имаш Анди, Рафа, Чилич, Нишикори, Ранич – най-добрите тенисисти на света.

Разбира се, не е същото без Роджър. Той е един от най-популярните тенисисти в историята, един от най-успешните. Със сигурност ще липсва на всеки турнир.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини