Ще остане ли Дел Потро на върха на вълната



30-08-2016 22:27 | Tennis24.bg

Трудно е да си представим, че всъщност Хуан Мартин Дел Потро е само на 27 години, пише Ашли Маршъл за официалния сайт на Откритото първенство на САЩ. Изглежда все едно е в Тура от цяла вечност. От друга страна имаме чувството, че е отсъствал само няколко мача, а не три години. И макар, че би трябвало да е в пика на кариерата си, аржентинецът всъщност преживява възраждането й като се върна там, където бе преди около 10 години.

Той „шамароса“ номер 1 в света Новак Джокович на старта на Олимпийските игри в Рио по-рано този месец и след това си проправи пътя до сребърните медали.

На тазгодишното издание на US Open Делпо, който получи уайлд кард за турнира, е в половината на Анди Мъри и в четвъртината на Стан Вавринка.

„Не очаквах да постигна това в Рио. Това ще остане завинаги. Беше като сън. Не мислех, че ще донеса нов медал на страната си. Сега целта ми е да завърша годината здрав, без проблеми с китката. Графикът ми е стегнат и мъдър, ще изиграя още няколко турнира. След това ще почина малко – имах достатъчно тенис напоследък“, споделя за Игрите аржентинецът.

За последно той бе здрав именно на US Open през 2013 г. Тази година ще опита да се върне в светлината на прожекторите в Ню Йорк, където бе преди 7 години. В края на 2008 г. и началото на 2009 г. той бе смятан за един от най-ярките млади таланти в тениса, а форхендът му беше убийствен. Когато пристигна като тийнейджър във Флашинг Медоу, бе преминавал втори кръг на голям турнир само два пъти. Беше време за промяна.

Дел Потро загуби от Анди Мъри в четирисетов четвъртфинал, но си спечели любовта на местните фенове. Започна 2009 г. с четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия, полуфинал на „Ролан Гарос“, а в Ню Йорк победи последователно Хуан Карлос Фереро, Марин Чилич, Рафаел Надал и Роджър Федерер.

В Рио Надал си припомни онзи Хуан Мартин от преди седем години и сподели, че съперникът му, лишил го от възможността за финал, е способен на нов триумф в Големия шлем. „Формата му е добра новина за тениса, а той е важна фигура за спорта ни в Южна Америка“, коментира Надал.

Дел Потро започна Игрите непоставен, но поднесе първата изненада в турнира, като отстрани Новак Джокович в първи кръг. Последва нещо, което феновете на тениса в Рио няма да забравят – емоционална братска прегръдка на мрежата. Последваха успехи над Жоау Соуса, Таро Даниел, Роберто Баутиста Агут и Рафаел Надал. Накрая, очаквано, Анди Мъри се оказа непреодолимо препятствие, но представянето на Хуан Мартин подсказа, че в Ню Йорк той може да е един от най-опасните играчи.

„О, да, той е най-опасният непоставен. Има огромен шанс да спечели нов трофей от Шлема. В момента той е като Топ 10 играч. Да, няма да му е лесно в първите кръгове, но е страхотно да го видим сред нас отново“, коментира Кей Нишикори. „За мен е интересен опит да усетя какво му е било на него, - допълва Новак Джокович, който страда от контузия в китката. – Той от години изпитва това чувство. Това не обезценява победата му в Рио. Не искам да кажа, че загубих заради травмата. Той беше фантастичен, показа качествата си и беше на крачка от златото. Всеки има възходите и паденията си.“

Едно е сигурно, Дел Потро ще опита да запази инерцията си и да остане на върха на вълната тази седмица. И има всички шансове да продължи и следващата. А това надали вече ще бъде изненада. Защото знаем, че когато става дума за победи над топ играчи, той определено знае какво да направи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини