Джокович: Малко ми писна от номерата на Монфис



10-09-2016 09:51 | Tennis24.bg

В странен мач Новак Джокович победи Гаел Монфис с 6:3, 6:2, 3:6, 6:2 като се пребори с болката от травмите си и малко налудничавото поведение на опонента си.

По време на мача сърбинът получи медицинска помощ и за двете си рамена и въпреки това си личеше, че още изпитва болка. По време на пресконференцията след мача Джокович коментира необичайните тактики на Гаел Монфис, които французинът определи така: „Трябваше да вляза в главата му, тъй като не можех да вляза в играта му.“

Ето и пресконференцията на Ноле:

Как изглеждаха през твоите очи първите два сета? Как успя да ги спечелиш?

Беше странен мач, както винаги, когато играеш срещу Гаел. Той е много непредвидим. Не очаквах да се случи така. Водех с 5:0 по-малко от 20 минути след началото. Беше страхотно, но после дойде 5:1 и всичко започна. Той си седеше там и просто връщаше топката. Ако отидех на мрежата, ми пускаше някоя минаваща топка. Върна невъзможни топки. Но това е Гаел. Понякога играе така. Всъщност винаги. Обича да разнообразява играта. Обича дългите разигравания.

Не мислех да му позволявам да се връща в мача при 2:0 сета. Но се случи. Загубих сервис гейм, той си повярва. Може би усети, че трябва да играе по-добре. Феновете искаха това, искаха по-дълъг мач.

И двамата имахме физически проблеми. Той определено опита много неща – втори сервис, сервис-воле. Понякога това не е тенис, а просто той определя себе си. Тази година той показа най-доброто от себе си на твърда настилка и резултатите му го потвърждават.

Добра победа за мен.

Значи мислиш, че това е била стратегията му? Чувстваш ли се поласкан от усилията му?

Това си е той. Не му е за пръв път да излезе и да опитва различни тактики. Често се защитава и с уникални отигравания забавлява феновете.

Обича шоуто. Да тича наляво-надясно, да скача, да се плъзга по корта. Много е атлетичен. И го прави от години.

Според Джон Макенроу Монфис се държи непрофесионално?

Най-вероятно Монфис трябва да мисли за това. Може би има моменти, в които се държи неприемливо, но това, мисля, е част от тактиката му. И ако казва, че е това, трябва да му вярваме. Все пак успя да се върне от 0:5. Изглеждаше, че не полага усилия, но след това започна да играе страхотно, агресивно.

Мисля, че стана добър мач. Феновете се радваха накрая.

Не се ли дразнеше?

Играл съм с него 13 пъти. Познавам го добре, знам какво да очаквам. Понякога е дразнещо, понякога те кара да се усмихнеш. Само от теб зависи как ще реагираш на играта му.

В мача преминах през различни фази. Имаше моменти, в които ми писваше. Но имаше и такива, в които се забавлявах. Имаше и мигове, в които се дразнех на себе си, че губя ритъма. Беше много театрално днес.

А какво ще кажеш за собствената си игра? Мислиш ли вече за финала?

Играх солидно, стабилно. Освен в момента, в който загубих пет поредни гейма, два сервис-гейма. Тогава той започна да търси точките, а не само да ми връща топката. Тогава нещата се промениха. Но в четвъртия сет успях да удържа нервите си и да затворя мача.

Имам един ден да се възстановя и да се подготвя за финала. Все пак това е мачът, в който искам да играя във всеки турнир. Искам да се боря за трофея. Всичко останало е зад гърба ми. Мисля само за неделя.

Какво е най-голямото предизвикателство, когато играеш срещу Стан?

Отдавна не съм играл срещу него. Той е играч на големите мачове. Обича да се състезава срещу добри тенисисти, защото, мисля, тогава вдига сам нивото си. Просто показва много повече.

Ако не се лъжа беше на път да отпадне във втори, или трети кръг, не беше във форма. Но в последните мачове влезе във форма. Загубих финал от него в Париж, паднах от него в четвъртфиналите в Австралия. Т.е. – има две титли от Големия шлем, като ме е победил за тях. Има и медал от Олимпийски игри и титла за Купа „Дейвис“. Вярва повече в себе си. Не се стресира от големите мачове. Всъщност това му харесва.
Много е мощен, сервира добре, има може би най-добрия бекхенд с една ръка. Може всичко и е опасен за всеки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини