Шампионът Стан: Плаках преди финала, но знаех, че мога да спечеля



12-09-2016 09:38 | Любомир Тодоров

Победителят в Откритото първенство на Съединените щати Стан Вавринка отговори на множество въпроси на шампионската си пресконференция в Ню Йорк. Ето най-интересното от думите на 31-годишния швейцарец.

- Поздравления, Стан! Какво означава за теб тази победа, спечелена срещу съперник като Новак?
- Това е невероятно. Бяха изключителни две седмици. Прекарах толкова много време на корта. Днес знаех, че отново трябва да съм готов за тежка битка срещу №1 Новак Джокович, който винаги те кара да играеш най-добрия си тенис, ако искаш да го победиш. Беше много трудно физически и психически. Честно казано, след мача бях напълно изчерпан. Хвърлих всичко на корта, не само днес, но и в целия турнир. Днес се опитах да бъда твърд и да не показвам болка, дори при крампите, които получих. Аз съм щастлив и горд с постигнатото!

- Джокович те нарече "по-смелият тенисист". Колко важен е куражът в играта?
- Със сигурност е важен. Но тук няма тайни. Ако искаш да биеш №1 в света, трябва да дадеш всичко от себе си. Както казах преди това, трябва да приемеш страданието и почти да му се наслаждаваш. Мисля, че този турнир от Големия шлем беше най-болезнения, физически и психически, в който съм участвал. Чувствах умора от самото начало на финала. Почувствах, че схващанията в краката идват в третия сет. В четвъртия изпитвах болка, но най-важното беше да не показвам нищо. Така се бяхме разбрали с Магнус (Норман) преди мача - да не показвам нищо, да дам всичко от себе си, да продължавам да се боря и да опитам да спечеля.

- Мечтаеш ли за Кариерен Голям шлем? Съвпадение ли е, че спечелихте три титли от различни турнири от Шлема за три години, или е планирано с Магнус?
- Искате да кажете, че догодина ще се съсредоточа само върху Уимбълдън ли (усмихва се)? Няма план. Единственият план е да опитам да изтискам от себе си максимума, за да бъда най-добрият тенисист, който мога. Не съм достатъчно добър, за да си кажа, добре, ще спечеля титла от Големия шлем тази година. Тренирам здраво всеки ден, боря се със себе си, за да подобря играта си и се опитвам да спечеля всеки мач. Имам страхотен екип, който ми помага да го направя. Мисля, че тази година година играя по-добре от миналата. Не бях мечтал за титла от Шлема, преди да спечеля Australian Open, защото ми изглеждаше недостижимо. Пристигнах тук без да съм си поставил цел да спечеля турнира. Играх мач за мач, излизах на корта, знаейки, че мога да победя съперника. Дори днес. Но, когато започнах, не съм погледнал схемата и не съм си казал, добре, ще го спечеля.

- Имаше успехи срещу №1 в тези финали. Какво трябва да се случи, за да се настроиш така и в другите мачове?
- Имам самочувствието, че ще спечеля срещата. В турнирите от Големия шлем играем на два дни три от пет сета. Имаме повече време да правим грешки и да ги коригираме. Винаги се опитвам да съм във върхова форма в Шлема. Не играх по най-добрия начин в първия кръг на US Open, но се опитах да подобря играта си във всеки следващ мач. Преди финала бях много нервен, както никога преди. Направо се тресях в съблекалнята. Когато започнахме да говорим с Магнус пет минути преди началото, направо се разплаках. Бях напълно разбит. Но единственото нещо, в което бях сигурен, беше моята игра. Физически бях там. След няколко гейма вече бях в мача, започнах да вярвам в себе си. Бях концентриран върху двубоя, а не върху това, какво ще стане ако спечеля финала.

Вавринка

- Описа физическата болка, която си издържал, без да я показваш. Какво ти мина през ума, когато твоят съперник поиска физиотерапевт в четвъртия сет?
- Видях, че страда физически. Докато получаваше медицинска помощ, се опитвах да остана загрят. Не исках тялото ми да изстива, защото също страдах от болки. Получих на няколко пъти крампи. Така че исках да съм сигурен, че моето тяло ще бъде готово, когато подновим играта. Понякога се потим и ако спреш за пет или седем минути, не е ясно как ще реагира организма ти.

- Чувал ли си се с Федерер по време на турнира?
- Роджър е един от най-близките ми приятели в Тура. Да, изпрати ми няколко съобщения. Поздравления, успех... Такива неща.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини