От Граф до Кербер: Еволюцията на женския тенис



18-09-2016 13:01 | Tennis24.bg

Лоренцо Чоти, www.tennisworldusa.org

От една германска тенисистка до друга, и двете са стигнали до върха на световната ранглиста, и двете са шампионки от Големия шлем. Но имат много различни кариери, различни стилове на игра. Щефи Граф и Ангелик Кербер.

Щефи Граф беше великолепна от дъното на корта. Най-силните й оръжия бяха мощният й форхенд и бързите й крака. Когато играеше с бекхенд придаваше страхотен бекспин на топката, която летеше прецизно и ниско, че това беше почти атакуващ удар. Сервисът й беше един от най-бързите в женския тенис. Тя играеше и на двойки и това й даваше предимство и на мрежата. Всичко това я прави една от най-великите спортистки в историята. Граф беше бърза, мощна, а форхендът й й спечели прякора Фройланд Форхенд.

Кербер от своя страна е левичарка. Изпълнява бекхенда с две ръце. Технически погледнато тя също е много агресивна тенисистка, която предпочита малко повече форхенда си, но също е великолепна в защита и има способността да връща трудни топки с лекота.

Всичко това ни кара да се замислим колко много се е променил тенисът през тези години, без въобще да отчитаме еволюцията на ракетите. Разликите между Граф и Кербер са толкова големи, колкото е голяма разликата между кортовете в края на 80-те и началото на 90-те и днес.

Кербер се нареди сред най-великите тенисистки в историята. Днес тя най-вероятно е единствената, която има способностите да се бори със Серина Уилямс. Тенисът й е по-близко до този на Рафаел Надал, отколкото до този на великата й сънародничка. Но това затвърждава разликите в играта преди и сега. Повече игра от дъното на корта, по-малко излизане на мрежата, отбелязване на уинъри дори в крайно трудни ситуации, балансирана игра между атака и защита.

Граф съчетаваше мощ и скорост с отлична игра на мрежата, което беше характеристика тенисистите от нейното време. Ангелик разчита повече на тактика, като търпеливо извлича максимумът от защитата си и е много силна психически. Не коментирам дали такава еволюция е добре за тениса като цяло, но със сигурност мога да кажа едно – настоящата тенисът, който настоящата номер 1 в световната ранглиста показва е много приятен за гледане.

Да, от едната до другата германка тенисът определено е еволюирал и се е адаптирал към различни фактори. Но като говорим за промените няма как да не споменем, че всяка тенис ера извлича максимума от предходната, за да стигне до по-високо ниво. И това важи и за времето на Граф, и за времето на Кербер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини