Наследство от миналото



27-09-2016 11:13 | Tennis24.bg

Плацентата при жените и по-развитата мускулна маса при мъжете може да са наследени от древни ретровируси. Вече е известно, че подобни вируси се свързват с плацентата при бозайниците. Но съвсем наскоро учени от университета Париж-Юг потвърдиха, че тези вирусни гени водят до развитието на мускулна маса при мъжете.

Какъв е механизмът, по който се случва това? Ретровирусите имат протеини по повърхността си. Копията на генетичния материал, които те образуват, се интегрират в хромозомата на клетката-приемник. Много от ретровирусите са неактивни, но някои от тях могат да произвеждат протеини като например синцитин. Той се среща при всички бозайници и е наследство от ретровирусите на предците ни.

Преди малко повече от пет години френските учени експериментират с мишки и открива, че синцитинът допринася за развитието на плацентата. След като повтарят експеримента, откриват неочакван ефект: тези протеини вероятно са причината мъжете да имат повече мускулна маса от жените.

Тъй като не се наблюдават различия в мускулната маса при мъжките и женските индивиди, които снасят яйца, учените култивират и работят със стволови клетки от различни бозайници (мишки, овце, кучета, хора). По този начин доказват, че синцитинът допринася за развитието на мускулните фибри при всички тези видове. Сега предстои да се провери дали действието на синцитина е специфично за мъжките индивиди.

Прочетете още интересни новини от света на науката на страниците на новия брой на ВВС Знание

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини