Топ 5 на тенис скандалите в историята



29-09-2016 14:34 | Tennis24.bg

2016 година още не е приключила, но се очертава да е една от най-скандалните в историята на тениса. Първо бяха разследванията и обвиненията в уреждане на мачовете, после гръмна допинг скандала с Мария Шарапова и употребата й на мелдоний. Наскоро пък руските хакери от Fancy Bears разкриха, че група спортисти, в това число и тенисисти, са били прикривани от WADA за употреба на допинг.

Да, по-скандална година едва ли е имало около кортовете. Сайтът www.tennisworldusa.org се разрови и изготви класация на петте най-големи скандала в историята на играта. Ето ги:

5. Скандалът с употреба на дрога от Андре Агаси
Андре Агаси е герой в един от най-известните тенис скандали. В своята автобиография „Open“ той признава, че е взимал метаамфетамини и след това е излъгал АТР, за да избегне дисквалификация. Всъщност през 1997 г. той дава положителна проба за наркотици, но лъже пред АТР, че е изпил някакъв коктейл с водка и наркотикът без негово знание е попаднал в питието му. Агаси спасява кариерата си, но много негови колеги, сред които Роджър Федерер и Рафаел Надал, са разочаровани от поведението му.

4. Даниел Колерер и скандалът за уредените мачове
Даниел Колерер по принцип е „лошо момче“. Той е първият наказан до живот тенисист. Това става, когато е номер 385 в световната ранглиста. ITF изважда австриеца от списъците си заради уреждане на мачове.

3. Допинг-скандалът с Мария Шарапова
Красивата рускиня, пет пъти шампионка от Големия шлем, даде положителна проба за забраненото в началото на 2016 г. вещество мелдоний. Пробата й бе по време на Откритото първенство на Австралия. Тя си призна провинението на емоционална пресконференция на 7 март, а на следващия ден част от спонсорите й, сред които Найк и Tag Heuer, замразиха партньорството си с нея. На 14 март ги последва и „Порше“, а след това – и ООН. Очаква се през октомври Арбитражният спортен съд да се произнесе окончателно за двугодишното й наказание.

2. Групата Fancy Bears хакна WADA и разкри лични данни от досиетата на спортистите
Малко след Олимпийските игри в Рио реваншистки настроената руска кибергрупа Fancy Bears хакна системата на WADA и разкри лични досиета на цяло съзвездие големи спортисти, които ползват забранени субстанции от години с разрешението на допингагенцията. Сред тях са Мо Фара и Симон Бейлс, но и тенисисти от ранга на сестрите Винъс и Серина Уилямс, Рафаел Надал, Бетани Матек-Сандс и Петра Квитова.

1. Скандалът с уреждане на мачове
В началото на годината ВВС публикува скандално разследване, обхващащо мачове от последните 10 години, според което над 70 тенисисти, включително такива от Топ 50 и шампиони от Големия шлем, са участвали в уреждане на мачове. Все още не са предприети мерки, нито пък публично са разкрити имена на тези анти герои на тениса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини