Надал превъзмогна изтощението и отново показа кой е №1



06-01-2011 20:14 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал за пореден път доказа статута си на най-голям боец на корта. Испанецът превъзмогна умората от натоварения си график, температурата, която го бе налегнала в последните дни, и се класира за полуфиналите на "Мастърс 250" в Доха. Той победи със 7:6(3), 6:3 световния номер 24 Ернест Гулбис за близо два часа игра.

Далеч от най-доброто си състояние Надал превъзмогна това и успя да се справи с напористия Гулбис, който цели през 2011 година да направи своя така чакан пробив сред най-добрите. В полуфиналите Надал ще играе с Николай Давиденко или Иво Карлович. Освен това той е и на полуфинал в турнира на двойки, където негов партньор е Марк Лопес.

"Всеки мач тук е труден. Ернест Гулбис е един от най-добрите играчи в света. С тези удари, които има може да бъде в топ 10. Той може да го постигне през тази година. Имах голям късмет да се измъкна при 4:4 и 0:40 в негова полза. След това успях да покажа доста по-добра игра," сподели Надал след двубоя.

В първия сет Надал стартира блестящо и след доста оспорвана битка успя да си осигури аванс от 4:1. Гулбис обаче не се предаде и съумя да стигне до изравняване на резултата 4:4. При този резултат Надал успя да спаси невероятно тежък гейм от 0:40, което се оказа ключово. Двамата стигнаха до тайбрек, а там Гулбис не издържа на напрежението и бе лесна плячка за Надал.

Вторият сет се разви по подобен сценарий, а Матадора повиши чувствително нивото си. Въпреки всичко Надал успя да пробие за 3:2, а след това затвърди преднината си на свой сервис. При все това, че бе нужно да спасява точка за пробив. Той го стори по фамозен начин с прекрасно воле от трудна ситуация - 4:2. Рафа имаше нужда оттук нататък от два гейма и по майсторски начин ги спечели в своя полза.

Срещата бе изгледана от бащата на Гулбис - Айнарс, който е известен бизнесмен в Латвия. Таткото на Рафа Надал Себастиан също бе в Доха, макар и на отделно място спрямо неговата майка Ана Мария Парера и приятелката на световния номер 1 Франсиска Перейо, които по традиция бяха седнали една до друга.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини