Лекция и за Цонга (видео)



07-01-2011 17:11 | Станко Димов

Роджър Федерер е първият финалист на турнира в Доха. В среща от полуфиналите световният номер 2 победи с 6-3, 7-6 (2) Жо-Вилфред Цонга. За 80 минути игра на корта Федерер демонстрира страхотен тенис и не остави никакво съмнение в превъзходството си. Той направи много малко грешки, а при свой сервис отново не даде дори един шанс на опонента си да пробие.

 

Съперникът на Роджър в спора за титлата ще бъде Николай Давиденко, който победи Рафаел Надал в другия полуфинал. Швейцарецът води с 14:2 победи срещу Давиденко. За последно те се срещнаха на "Мастърс 1000" в Синсинати през 2010 година и тогава Фед се наложи в два сета.


Федерер започна повече от успешно двубоя. Само за 7 минути швейцарецът поведе с 3-0 гейма, като показа страхотно движение по корта и характерните си прецизни удари.

 

До края на първата част Федерер буквално не даде шанс на Цонга да върне пробива. Швейцарецът игра страхотно в сервис-геймовете си, като загуби едва 4 точки при подаванията си. Така след само 25 минути игра "ФедЕкспрес" извървя първата крачка към финала.

 

Началото на втората част много напомни на първата. Отново пред Федерер се откриха първите възможности за пробив, при това две поредни. Цонга обаче излезе от деликатната ситуация и съхрани надеждите си за нещо повече от почетна загуба.

 

До края на втория сет двамата се вкопчиха в здрава битка и печелиха подаванията си. В неизбежния тайбрек Федерер бе безпощаден - 7:2 точки и място на финал в Доха. Особено интересно е, че до момента в Доха, където Федерер е много успешен и в предишни години, той дори няма загубен сет.


"Започнах много добре мача, поведох с 3-0 още в началото, което бе много важно за развитието на първия сет. През втората част Цонга започна да играе все по-добре. Като цяло съм доволен от резултата в мача и от моето представяне", каза Федерер.


"Радвам се, че отново съм на финал в Доха. Давиденко или Надал? Не знам. И двамата са добри играчи. Миналата година Давиденко ме победи на полуфинала, той беше в страхотна форма. Срещу Рафа пък винаги е трудно да се играе", каза тактично световният номер 1.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини