Борислав Стефанов на 70 години



08-10-2016 08:27 | Tennis24.bg

На 8 октомври отдаденият на спорта треньор по тенис Борислав Стефанов навършва 70 години. Борето влезе в историята на родния тенис, след като създаде състезатели и личности, спечелили много държавни титли на България във възрастови групи до 12, 14, 16, 18 г., мъже и жени между които: Георги Арабов, Михаил Кънев, Радослав Радев, Христоско Атанасов, Николай Стойчев, Йордан Кънев, Александър Лазов, Борислава Ботушарова, Вивиан Златанова.
Ето какво сподели рожденикът в деня по повод кръглата годишнина пред пазарджишкия вестник "Знаме".

- Г-н Стефанов, как се чувства един мъж на 70 години?
- Това е труден въпрос. Ако ви кажа, че се чувствам стар, ще излъжа: моят дух е на 20 годишен младеж – кипящ от енергия. Никога не съм губил вяра в себе си и възможностите си. Постигнал съм много с двете си ръце, ум и душа. На тази възраст човек си прави някаква равносметка за живота и му се иска да не се споменава чак толкова възрастта, колкото духът, самочувствието, амбицията…

- Малко или много приятели има Борето Стефанов?
- Да, имам много приятели, хора на които съм разчитал и са ми помагали през годините като Борислав Савов, Хартюн Ашикян, Петьо Буров, Йорданка Маринкова, Николай Илиев, Йордан Лечков, Ангел Чолаков (с неговата подкрепа успяхме да направим трите корта с изкуствена настилка Greenset), Илия Атансов, Благой Ангелов, Димитър Дъбов, всички треньори и мои състезатели и родителите им, които са ми вярвали и са ме следвали в начинанията. Изпитвам искрени чувства към всеки един от тях. Имам приятели от детството ми, на които още се доверявам.

- Най-радостният и най-тъжният момент в живота ви?
- Най-щастлив бях когато внучките ми Борислава и Вивиан играха финал на международен турнир за девойки до 18 г. от календара на ITF „Dema Cup” и след това на първото издание на международния турнир за жени с награден фонд 10 000 долара „Albena Cup” през 2013 г. В такива моменти съм първо дядо и след това треньор. Сега радост ми носят внуците Марти и Боби, които също играят прекрасен тенис и са регионални шампиони за момчета до 9 г. и 10 г. Дали те ще се занимават с професионален тенис, това зависи единствено от тях. Ако решат аз съм насреща да им помогна с каквото мога.
Най-тъжният - когато ни напусна най-милият и добър човек на света съпругата ми Вили. В много случаи съм пренебрегвал семейството си, заради тениса. Имало е случаи, когато след състезание отивах направо на кортовете, вместо да се прибера вкъщи.

- С какво се гордеете и какво още не сте постигнали?
- С какво може да се гордее един родител, дядо и гражданин? Много са нещата, които съм направил и с които се гордея. Със съпругата ми Вили и децата ми съм постигнал всичко. Те са били опора в живота ми и с тяхна помощ съм постигнал много. Бях млад, амбициозен и никога нищо не ме е спирало да постигам целите си. Гордея се много с постиженията на състезателите на Тенис клуб Пазарджик. Всички те са моята гордост. Постиженията и успехите им са доказателство за моя труд. Борислава Ботушарова беше избрана за спортист №1 на Пазарджик за 2009 година. На церемонията получих приза за „Треньор №1 на гр. Пазарджик“. Пожелавам на всеки треньор да изпита подобни чувства.Ще умра с отворени очи ако не видя в Пазарджик изградена зала за тенис. И тази година ще се чудим къде да приберем децата. Г-н Николай Илиев, един много специален за мен човек – човекът, който ми е вярвал, подкрепял финансово във всичките ми начинания, беше закупил конструкция за изграждане на зала за тенис, която стоя години наред, без да се разберат тогавашното местно ръководство и областния управител и не го направиха, защото не могат да поставят общественото, значимото над собственото си его. Точно такива хора не трябва да управляват обществени средства, но това е друга тема.

- Как решихте да се занимавате с тенис? Преди това сте били треньор по вдигане на тежести.
- И като треньор по вдигане на тежести се справях отлично. Но в един откровен разговор с проф. Аладжов разбрах, че перспектива във вдигането на тежести като спорт няма. Често наблюдавах играещите на единствения в онези години корт в близост до „Стола на спортиста“ – Зала „Хебър“ – (В момента е Lidl). Един ден реших да опитам да играя и за моя изненада ми хареса. И по онова време имаше любители на тениса но състезатели нямаше и няма да забравя как Николай Иванчев (в момента председател на ТК „Витоша“) реши да създадем детска тенис школа. И двамата работехме усърдно и имахме резултати.
През 1991 г. регистрирахме официално ТК Пазарджик като Сдружение с нестопанска цел. Оттогава до днес вече имаме изградена методика за работа и подготовка на състезатели. Работя съвместно с треньорите Силвия Ботушарова и Атанас Гайдов. Имаме много деца, които желаят да се учат да играят тенис от ранна детска възраст, но повечето родители предпочитат това да бъде за здраве, вместо да се състезават.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини