Григор Димитров срещу Анди Мъри (превю)



08-10-2016 17:32 | Станко Димов

В неделя Григор Димитров и Анди Мъри ще определят новия шампион от турнира на твърди кортове в Пекин, който е от категория АТР 500. Финалната среща ще започне не преди 14:30 часа наше време и ще бъде проследена с коментар на живо в Tennis24.bg.

Димитров и Мъри се познават отлично, като до момента са играли общо 10 пъти. Предимството е на страната на световния №2, който види със 7:3 победи. През сезон 2016 Григор и Анди имат по една разменена победа – българинът се наложи в Маями, а Мъри преди няколко седмици в Ню Йорк на US Open.

Това ще бъде втори финал между двамата. Първият бе януари 2013-а в Бризбън, Австралия, където Мъри се наложи със 7:6, 6:4. Това беше и първият финал на Григор Димитров в АТР Тура.

„Той играе много по-добре през последните няколко месеца и това е очевидно. Има импулс в играта, а освен това записа много добра победа срещу Рафа Надал”, каза Мъри по адрес на българския си опонент.

Шотландецът не крие амбициите си не само да спечели титлата в Пекин, но и да атакува първото място в ранглистата. „Да бъда №1 в света е сред целите ми. Сезон 2016 е най-силният в кариерата ми и се надявам да успея да приключа годината по подобаващ начин”, каза шотландецът преди старта на надпреварата в Пекин.

Ако спечели титлата в Пекин, Мъри ще се доближи на 1555 точки до Новак Джокович. Идната седмица сърбинът ще трябва да защитава 1000 точки на „Мастърс 1000” турнира в Шанхай. Освен това при победа Мъри вече ще има спечелени 40 титли на ниво АТР.

Високи амбиции за бъдещето не крие и Григор Димитров. След победата над Рафа Надал в петък българинът каза, че иска да се върне не само в Топ 10, но и да атакува челните позиции в ранглистата.

„Многото труд, който положих, се отплаща. Да, да бия Рафа винаги ми е било цел. Но аз искам да съм на върха. И за да продължа нагоре, не само да се върна в Топ 10, а евентуално да стигна до №1 в света, трябва да побеждавам тези играчи едва ли не всяка седмица, редовно. Сега просто трябва да погледна на успеха над Надал като на обикновен мач”, каза Григор в петък.

Българинът е в търсене на трофей №5. За последно той спечели турнир преди повече от 2 години – Куинс Клън 2014.

В събота Димитров получи ден за почивка, след като съперникът на полуфиналите Милош Раонич не излезе на корта заради травма в глезена. Това бе добре дошло за българина, който в началото на седмицата имаше тежки трисетови двубои срещу Стийв Джонсън и Люка Пуй.

Както и да завърши финалът в Пекин, Григор Димитров и Анди Мъри няма да имат никакво време за почивка. През новата седмица и двамата ще участват на „Мастърс 1000” турнира в Шанхай. На старта Димитров ще има за съперник Ришар Гаске (Франция).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини