Четирима българи на треньорска конференция в Белгия



19-10-2016 15:27 | Tennis24.bg

Общо четирима българи ще участват в 32-о издание на треньорската конференция на Тенис Европа. Домакин на събитието, което ще се проведе от 19 до 23 октомври в Антверпен, е Кралската белгийска тенис федерация. Конференцията ще бъде фокусирана върху темата "Преходът от успешни юношески играчи към професионални тенисисти".

Легендата Магдалена Малеева ще сподели своите познания и препоръки по въпроса, като ще бъде сред лекторите. Всяка федерация има право на две квоти, като Българската федерация по тенис ще бъде представена от националните треньори Тодор Енев и Пресиян Коев, които са съответно капитан за Купа "Дейвис" и отговорник "Развитие" към БФТ. Към тях се присъедини и Людмил Накашев, който получи лична покана от Хървойе Змаич, отговорник "Развитие" към Европейската тенис асоциация, заради отличната си работа на треньорския курс Level 1 на Международната тенис федерация - ITF, който се проведе на Националния тенис център.

"Поканата към Маги Малеева е признание за самата нея и нейната фамилия, но също и за България. Колкото и нескромно да звучи, контактът и обсъждането на възможността Маги да бъде сред водещите се роди в нашите срещи с колегите от ITF, които гостуват тук и ни помагат с треньорските курсове. Това е престиж и отговорност. Трябва да отчетем, че това е стъпка напред. Хървойе Змаич отбеляза факта, че много, много рядко добри тенисисти от Източна Европа се наемат да бъдат гости на такива конференции. А Маги е не просто гост, тя е в главната роля на тази конференция. Тя ще говори в последния ден на форума, а хората, които откриват и закриват са от голямо значение. Така че на Маги е отделено много сериозно място.

Може би в България не можем да си дадем сметка, но трябва да е кристално ясно, че е голямо признание за нея и за България. Много често на тези конференции има големи имена, а тя е най-голямото име, което ще бъде на тази конференция от квотата на бившите играчи. Тенденцията в тениса е все по-възрастни, все по-зрели играчи да се затвърждават в топ 20. Затова е много важно какво се случва с юношите. ITF в момента мисли доста неща. Не е тайна, че се обсъжда как периодът на преминаването от юноши и девойки към мъже и жени да стане по-плавно. Има идеи за създаването на турнири с награден фонд до 21 г. Обсъжда се и състезанията до 18 г. да станат повече, тъй като в момента са на квоти, докато мъжките и женските турнири нямат точно определена бройка, а зависят от желанието за тяхното организиране от съответните държави", заяви Пресиян Коев.

Участниците в престижното събитие ще посетят и турнира Europen Open от веригата ATP 250, чийто финал ще съвпадне с края на конференцията.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини