БОСУ - годно за ползване от двете страни



01-01-2011 22:11 | Николай Драгиев

Моята рецепта за тренировки никога не е била просто една програма. Бе нещо като революция, като покръстване. Чрез спорта преоткрих тялото и душата си.". Тези думи на Чък Норис често сами изплуват в съзнанието ми. Особено в моменти, когато маркетинг индустрията опакова всеки новоизлюпил се фитнес уред в поредното „магическо хапче" за отстраняване на излишни килограми. Всички знаем, че ТО не съществува. За да не попадаме в клопките на рекламата обаче, се налага добре да познаваме пазара. И нововъведенията. Дойде редът и на БОСУ.

Този апарат с формата на полумесец подсилва мускулатурата на цялото тяло. Голямото му предимство е, че спортуващия няма съприкосновение с твърда повърхност. Нито има нужда от тежести, за да влезе във форма. Босу тренира стабилността и координацията като никой друг уред.

На всичкото отгоре се препоръчва за всички възрасти и нива на физическа подготовка.

Босу всъщност е малка платформа с мека повърхност. Има форма на сфера и диаметър от 65 сантиметра и предлага голямо разнообразие от упражнения. Работи върху цялото тяло. А не върху отделни мускули, каквато е практиката в голяма част от фитнес залите по света. Босу реализира интегрална /цялостна/ тренировка. Чудесна и разнообразна форма за тонификация и ваене на мускули.

Думата „босу" има английски произход. Резюме е на „годно за ползване от двете страни"- Both Sides Utilize. Платформата може да се използва както от сферичната, така и от равната й страна. Преди да се качиш върху този нетипичен уред обаче, бъди нащрек ...не бива да губиш равновесие. Приземяването по дупе е един от най-често срещаните инциденти.

Голямото предимство на Босу се крие в един основен елемент - нарочно насочения фокус към трениране на равновесието. Когато се упражняваш върху нестабилна повърхност, всички мускулни групи работят едновременно, за да поддържат тялото стабилно. Това от своя страна провокира непрекъснати и несъзнателни мускулни контракции /свиване и разпускане на мускула/. Босу възбужда и изпробва персоналното усещане за баланс на всеки от трениращите. Набляга се на упражнения за сила, стабилност и гъвкавост, които се реализират във всички посоки на пространството.

Елисавета Шидерска




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини