Солено и сладко за Григор Димитров



09-11-2016 13:19 | Станко Димов

Всичко е добре, когато свършва добре. Тези думи на великия английски драматург и поет Уилям Шекспир важат с пълна сила за представянето на Григор Димитров през сезон 2016 в ATP Тура. Българинът изживя няколко тежки поражения, записа рекордна негативна серия, смени треньора си, след което успя да приключи годината силно и напомни за най-добрите си дни на корта. През годината Григор опита от всичко – и солено, и сладко. Беше на дъното, но успя да се изправи на крака и да намери пътя към победите и най-вече към себе си.  

Началото на сезона по нищо не загатваше за подобни драматични развръзки. По традиция Григор се представи силно в Австралия, където стигна до четвъртфинал в Бризбън и III кръг на Australian Open (и в двата случая загуби от Федерер) и игра финал в Сидни (загуби от Троицки).

През февруари и март най-паметният двубой за Димитров бе победата над Анди Мъри в III кръг в Маями, с която хасковлията сложи край на серия от три последователни поражения от този съперник.

Последва сезонът на клей, в който ключовата дума бе Истанбул. Григор изпусна трофея, след като водеше със сет и 5:2 във втората част срещу Диего Шварцман, преди да претърпи пълен ремонт -  7:6 (5), 6:7 (4), 0:6. Грандиозната драма в турския мегаполис повлия на представянето на Григор и в последствие той записа 5 последователни загуби в първи кръг – нещо, което не му се беше случвало никога на ниво АТР.

Промяната беше неизбежна и тя се видя на Уимбълдън. В щаба на Григор липсваше Франко Давин, с когото българинът работеше от края на предходния сезон. В интервю след един от двубоите си в Лондон Григор призна, че вече не работи с аржентинеца и отново е в търсене на наставник.

Българинът не остана дълго време сам. Още в началото на американското турне Григор бе придружаван от Дани Валверду, а в последствие двамата потвърдиха съвместната си ангажираност.

Промяната в екипа доведе и до светкавична промяна в играта. На „Роджърс Къп” Григор достигна до четвъртфинал (загуби от Нишикори), в Синсинати игра полуфинал (загуби от Чилич), за да дойде и US Open, където записа най-доброто си постижение в турнирите от Шлема за сезона – IV кръг (загуби от Мъри). Това беше и първият случай от близо 2 години, в който Григор достига до втора седмица в Мейджър турнир (Australian Open 2015, загуби от Мъри).

За впечатляващото азиатско турне се изписа много. И всички суперлативи, които Димитров получи бяха напълно заслужени. Освен финала в Пекин, който остава като кулминацията на сезона не само заради категорията – АТР 500, но и заради впечатляващите победи над Люка Пуй и Рафаел Надал по пътя към мача за трофея, Григор игра силно и в дебютния турнир в Ченду, където достигна полуфинал. В Шанхай българинът отпадна сравнително рано, но пък на старта успя да победи за първи път в кариерата си Ришар Гаске. Така, само в рамките на няколко дни, хасковлията „счупи каръка” срещу двама от най-неудобните си опоненти в исторически план – Надал и Гаске. На финала на сезона в зала в Европа липсваха „фойерверки”, но пък нямаше и сензационни поражения.

Равносметката – Григор Димитров приключи сезон 2016 с 39 победи и 26 загуби. Българинът игра на 3 финала – Сидни, Истанбул и Пекин, но не успя да спечели трофей. От наградните фондове Димитров заработи през сезона с $1.6 млн. За втори път в кариерата си българинът приключва годината като част от Топ 20. Предишният подобен случай беше през върховата за него 2014-а, в която спечели 3 трофея и игра полуфинал на Уимбълдън. Този сезон Димитров ще зимува като №17, което ще му позволи да бъде сред поставените на Australian Open и съответно да избегне сблъсък с топ играч в началните кръгове. Важно условия, особено в старта на нов сезон.

Какво ще ни предложи Григор Димитров през 2017-а може само да гадаем. Ако българинът спази тенденцията от работата с Дани Валверду и продължи да се развива във възходяща посока, то нищо чудно до Уимбълдън да е близо до Топ 10, ако не и част от него, отново. Просто след Австралия точките за защита не са много, особено в сезона на клей. А рецептата за успех самият Димитров я знае отлично – работа, работа и пак работа.

БЛОГЪТ НА СТАНКО ДИМОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини