Победа със сърце и душа



01-12-2016 15:25 | Tennis24.bg

Големите трофеи се печелят със сърце и душа. И с раздаване на предела на възможностите. Доказаха го аржентинските тенисисти, които водени от лидера си Хуан Мартин Дел Потро спечелиха за първи път отборната надпревара за Купа „Дейвис”.

Именно шампионът от US Open 2009 беше движещата сила на „гаучосите”, след като взе и двата си двубоя на единично. Особено епичен беше успехът с 3:2 сета над Марин Чилич, който дойде след обрат. Оказа се, че за първи път в своята кариера Кулата от Тандил стига до победата, след като е изоставал с 0:2 сета. За всичко си има първи път, а Дел Потро определено „избра” правилния момент да го стори.

„Не можеше да бъде по-драматично. Такъв мач може да спечели само Дел Потро”, беше краткият, но изключително точен коментар на футболната легенда Диего Марадона, който не пропусна и минутка от битките в „Арена Загреб”. Добри думи заслужава и Федерико Делбонис, който реално донесе триумфа с победата над Карлович в петия мач. Левичарят демонстрира впечатляваща форма и още в първия ден от финала беше близо до сензационна победа над Чилич, на когото взе два сета. В неделя обаче прошка нямаше. Не случайно капитанът на „гаучосите” избра да заложи на Делбонис на единично, а не на Леонардо Майер, който беше в серия от 9 последователни успеха на сингъл в турнира.  

За да бъде максимално болезнено за домакините, те останаха само на един сет от успеха. Само с Чилич обаче беше почти невъзможно да се спечели. Втората ракета на домакините Иво Карлович изобщо не беше подготвен за финала и сякаш излезе на корта повече по задължение, отколкото по желание. Това не остана незабелязано и от хърватските фенове, които не му спестиха критика. „Когато играе за себе си сервира с 220 км/ч. Когато играе за Купа „Дейвис” не може да надхвърли 200 км/ч. По-добре да не беше излизал на корта”, коментираха местни запалянковци след последния двубой.

И споменавайки феновете –шапки долу пред аржентинците! Повече от 4 000 пътуваха до Хърватия, за да подкрепят любимците си по пътя към историята и да влезнат заедно с тях в нея. Гласовити, всеотдайни, колоритни и най-вече – верни! Както каза един коментатор: „Аржентина дори на Марс да гостува, техните фенове пак ще са повече и по-шумни”.


Дълго след финала южноамериканците огласяха централните улици на Загреб с песните си. До сблъсъци с местни обаче не се стигна, напротив. Взаимното уважение и осъзнаването, че става въпрос просто за една игра властваха. И така трябва да бъде.

Чисто организационно хърватите се справиха отлично. Всички места в 15-хилядната „Арена Загреб” бяха разпродадени седмици преди мачовете. Самата зала наподобява много нашата „Арена Армеец” с тази разлика, че разполага не с един, а с три паркинга около нея. Има удобен и редовен градски транспорт, с който се стига за 20-ина минутки до централната част на Загреб.

Това обаче едва ли е голяма утеха за хърватите, за които остава горчилката от драматичната домакинска загуба. Трофеят отлетя за Буенос Айрес, където ще бъде новият му дом в следващите 12 месеца.

Пътуването на Tennis24.bg до Загреб се осъществи с любезната подкрепа на Mazda.

Станко Димов
София – Загреб - София
(Снимки: авторът)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини