Мъри: Рафа ми помогна да направя следващата крачка



03-12-2016 11:26 | Tennis24.bg

Рафаел Надал и Анди Мъри може да са съперници на корта, но са приятели на корта. В интервю за Греъм Бенсингър настоящият номер 1 изразява признателността си към испанеца и признава, че Рафа има роля за прогреса му тази година. Именно под давление на Надал Мъри се премести от студената Шотландия и започна да тренира в Испания, в академията Санчес – Касал край Барселона.

Именно разговорите с Рафа убедили Анди да вземе важно решение за кариерата си. „Той не говори много английски. Аз не владея испански. Но просто го разпитах как тренира в Испания, с кого тренира. Той тренираше по няколко часа на ден, когато бях в Испания, с Карлос Моя. А аз се подготвях само по няколко часа с брат ми. Тогава разбрах какво трябва да опитам, ако искам да направя следващата крачка, към следващото ниво, да стана професионалист като него. Трябваше да сменя средата, в която тренирах. Това е една от причините, поради които се преместих в Испания“, казва Мъри.

Промяната се оказва фундаментална. „Стана ми ясно, че ако искам да постигна нещо, нямам достатъчно възможности в Шотландия. Не можеше да стане – времето, недостатъчното кортове, дори училището ми – всичко това ми пречеше да играя достатъчно. А той беше най-добрият тенисист. А е само с една година по-голям от мен. Но беше постигнал много, повече от всички. А една от причините да бъде толкова велик беше, че тренираше с най-големите и прекарваше достатъчно часове на корта“, допълва шотландецът.

В интервюто Анди споделя и колко се притеснява да не се провали в някой допинг тест, след грешка с някоя забранена субстанция. „Работих толкова много, за да стигна до тук. Не искам да проваля всичко, като взимам шепа хапчета, които не знам какви са и да се проваля на допинг тест. Трябва да си много, много внимателен, трябва да си истински професионалист. Аз използвам само натурални продукти като рибено масло и глюкозамин за ставите и протеинови шейкове от време на време“, завършва Мъри.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини