Топ 10 на най-запомнящите се моменти за 2016 г.



03-12-2016 13:22 | Tennis24.bg

Това е. 11 месеца след началото на 2016 г., сезонът в тениса официално приключи. Какво ще остане в паметта на играчи и фенове – времето ще покаже.

Сайтът tennis.com предлага Топ 10 на най-запомнящите се моменти от сезона.

10. Ник Кириос беше глобен и отстранен за недостатъчно усилия по време на мач

За Кириос сезон 2016 бе най-добрият в кариерата. Той спечели първите си три титли, завърши на рекордната за себе си 13-та позиция. Но си остана най-противоречивият тенисист в Тура, а сезонът му завърши с катастрофа. 21-годишният австралиец не положи грам усилия и загуби демонстративно мача си с Миша Зверев в Шанхай. За поведението си бе глобен с 41 500 долара и отстранен за осем седмици. Ник се съгласи да премине сеанси със спортен психолог, който му бе предложен от АТР и наказанието му бе намалено. А дали ще обърне нова страница през 2017 г. остава да видим.

9. Аржентина най-накрая прекъсна сушата в турнира за Купа „Дейвис“

До 2016 г. Аржентина никога не беше печелила Купа „Дейвис“. От съществуването на турнира от 1921 г. отборът бе играл 4 финала. След като победиха защитаващите титлата си британци в полуфиналите, настъпи моментът за промяна на статуквото. В Загреб „гаучосите“  срещнаха талантливия отбор на Хърватия. Домакините поведоха с 2:1 и аржентинците се нуждаеха от две победи, за да триумфират. Хуан Мартин дел Потро повлече крак, като обърна Марин Чилич от 0:2 сета, а след това Федерико Делбонис изигра мача на живота си и не даде сет на Иво Карлович, за да донесе Купата на своя тим.

8. Стан Вавринка спечели третата си титла от Големия шлем

Когато Вавринка е под пара, той става най-добрият. Видяхме това в Мелбърн през 2014 г., на „Ролан Гарос“ през 2015 г. и отново – във „Флашинг Медоус“ този септември. 31-годишният швейцарец победи последователно Дел Потро, Кей Нишикори и стигна до финала срещу шампиона от „Ролан Гарос“ Новак Джокович. Макар и аутсайдер срещу тогавашния номер 1, Вавринка обърна от 0:1 до 3:1 сета и спечели с 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3. Така той показа, че стигне ли финал в Шлема, печели и се изравни с Анди Мъри по титли от най-големите турнири.

7. Моника Пуиг спечели първата олимпийска титла за Пуерто Рико

Малко е трудно да повярваме, че до Олимпийските игри в Рио през 2016 г. спортист от Пуерто Рико никога не бе печелил златен медал. Още по-трудно за вярване е, че Пуиг направи точно това, макар че бе номер 92 в света. Почти непозната извън света на тениса, 23-годишната непоставена Моника победи последователно номер 14 в схемата Анастасия Павлюченкова, номер 3 – Гарбине Мугуруса, номер 11 – Петра Квитова и номер 2 – Ангелик Кербер (във финала). Тя се превърна в заплаха в Тура, но по-важно е, че стана национален герой.

6. Серина Уилямс изравни рекорда на Щефи Граф за титли на сингъл от Големия шлем

Изглеждаше неизбежно, но всъщност отне повече от очакваното време. След като спечели 21-вата си титла от Големия шлем през 2015 г. Серина се препъна в три поредни турнира от Големия шлем. Тя „катастрофира“ на US Open 2015, а след това загуби два последователни финала от Големия шлем. Най-накрая, в Лондон през юли, американката затвърди статута си на легенда и вдигна седмия си трофей от Уимбълдън, като загуби само един сет в цялата кампания. Дали затвърди мястото си в историята, като спечели титла номер 23 през 2017 г.? Остава да видим. Но по всичко личи, че и това ще стане, дори и в момента да е в криза.

5. Роджър Федерер записа най-тежкия си сезон заради травми и не игра след Уимбълдън

В последните няколко години разбрахме, че 17-кратният шампион от Големия шлем всъщност може да бъде победен. Но през 2016 г. разбрахме също така, че е смъртен. Швейцарецът се мъчи да се върне от януари до юли, като най-накрая, след Уимбълдън, сложи край на сезона си. Той изигра само 28 мача (21 победи и 7 загуби) и не спечели титла за първи път от 2000 г. В началото на ноември изпадна от Топ 10 за пръв път от 2002 г. Сега е номер 16. Очаква се да е напълно здрав в началото на следващия сезон, но дали отново ще видим онази класа на Роджър. Или ще станем свидетели на окончателния край на една ера?

4. Мария Шарапова даде положителна допинг проба и бе наказана

На 7 март петкратната шампионка от Големия шлем шокира спортния свят с признанието, че е дала положителна допинг проба за забраненото вещество мелдоний по време на Откритото първенство на Австралия два месеца по-рано. Така тя стана най-популярният и успял тенисист, който става център на допинг-случай в историята. Маша се опита да се оневини с твърдението, че е взимала лекарството в продължение на 10 години по медицински причини и не е разбрала, че е забранено от началото на 2016 г. Рускинята загуби много от спонсорите си, а репутацията й сериозно пострада, но през октомври Спортният арбитраж я оневини до някъде и намали наказанието й до 15 месеца. Тя вече загуби всичките си точки в ранглистата, но ще се надява на уайлд кард за „Ролан Гарос“ догодина.

3. Новак Джокович спечели „Ролан Гарос“ и записа кариерен Голям шлем

Това беше единствената титла, която се изплъзваше на сърбина, но след три загубени финала, той най-накрая триумфира с победа в 4 сета срещу Анди Мъри. Така записа 12-та титла от Шлема и кариерен Голям шлем, като се превърна в осмият тенисист в историята, постигнал подобен успех. С титлите си от Уимбълдън, US Open през 2015 г. и Откритото първенство на Австралия през 2016 Джокович е първият тенисист след Род Лейвър през 1969 г., който печели четирите големи турнира последователно. Поредицата му от победи бе прекратена месец по-късно, на Уимбълдън.

2. Ангелик Кербер детронира Серина Уилямс и стана номер 1 в света

Уилямс започна 2016 г. като безапелационна номер 1 в света. Можеше ли някой да я събори от върха? Никой не се съмняваше. Но се появи Кербер. 28-годишната германка изигра сезона на живота си. Тя огорчи Серина и я победи във финала на Откритото първенство на Австралия за първия си трофей от Шлема. После стигна финала на Уимбълдън, но падна от Уилямс в три сета. Спечели сребро от Олимпийските игри в Рио. А накрая триумфира на US Open, с което си осигури върха на ранглистата като спря серията от 186 последователни седмици на Серина на върха.

1. Анди Мъри завърши годината като номер 1

След като Джокович спечели първите два турнира от Големия шлем с победи над Мъри във финалите, изглеждаше немислимо, че може да сдаде върха. Всички очакваха да продължи серията си и да запише Златен Голям шлем в един сезон – четирите титли от Шлема и злато от Олимпийските игри. Но не така мислеше Мъри. Той доминира през втората половина на сезона. Спечели Уимбълдън, взе златото в Рио. След това, в Париж на Мастърс-а спечели титлата и измести Новак Джокович от върха. Във финала на АТР в Лондон Мъри затвърди позицията си по най-добрия начин – с победа във финала над Джокович. Шотландецът приключи сезона впечатляващо с баланс 78-9 и е в серия от 26 поредни победи. Той завърши сезона с 9 титли, 3 от които в Мастърс турнири. Смяната на караула в тениса вече е факт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини