Пол Макнами: Не очакваме Григор да носи турнира в София на гърба си



07-12-2016 10:43 | Tennis24.bg

Пол Макнами е бивш австралийски тенисист и треньор, а през тази година беше избран за директор на турнира "Гаранти Коза София оупън". Той има богат опит като ръководител, тъй като в продължение на 25 години е бил изпълнителен директор на Australian Open, а повече от три десетилетия е бил директор на "Хопман къп". Ето какво каза Макнами пред "Дневник".

Каква ще бъде разликата между първото и второто издание на софийския тенис турнир?
- Атмосферата. Като фен на тениса например аз бих отишъл да гледам Роберто Баутиста Агут, защото играе силно, има добър форхенд, движи се отлично по корта. Но ние трябва да се обърнем към по-широка аудитория. Не става въпрос само за феновете на тениса, а като цяло за феновете на спорта и за хората, които търсят забавление. Хората, които обичат да ходят на театър, на опера, на футбол, които харесват събитията и забавлението - тях трябва да привлечеш. Защото в противен случай ще имаш много лимитирана група от зрители, които са фанатици на тема тенис. Трябва да привлечеш хората, които обичат да излизат навън. Особено през зимата, както е в случая с турнира в София, е чудесно да можеш да им предложиш нещо подобно. Затова нарекохме и билета за турнира Hot Ticket - защото ще те стопли в студеното време. Когато се срещам с различни компании, първо ги питам какво могат да предложат, за да направим събитието по-вълнуващо за зрителите.

Посетихте ли турнира тази година?
- Не, дори не знаех, че сега ще бъда замесен в организацията му сега.

Защото трябва да знаете какво да подобрите...
- Имам идея как трябва да станат нещата. Тази година нямаше корпоративни ложи, сега ще има. Нямаше "ястребово око", сега ще има. Маркетингът не беше на много високо ниво, но за това има напълно логично обяснение. Тази година всичко трябваше да се организира в много кратки срокове. Целта беше да се направи един добър тенис турнир. Сега целта е да направим добро събитие, което е голяма разлика. При първото издание приоритет беше да се организира един професионален турнир на високо ниво и се случи. Сега създаваме събитие, което според мен ще бъде най-голямото спортно мероприятие в София всяка година.

Имате ли нужда от по-голям бюджет, за да реализирате плановете си, или идеята е да направите различни неща със същите средства?
- Въпросът е дали гледаш на тези пари като разход или като инвестиция. Ако харчиш повече, трябва да имаш и по-големи приходи. Да, ще имаме нужда от по-голям бюджет, ще трябва да инвестираме малко повече в маркетинг. Разликата няма да е огромна, но все пак с трици маймуни не се ловят. Големите турнири трябва да се държат като големи. Само ако се държиш като голям, можеш да очакваш финансов успех. Такива са реалностите. Само че преди да започнеш да се държиш като голям и да реализираш плановете си, трябва да обмислиш добре какво трябва да направиш. Това е най-вълнуващата част от моята работа.

Как успяхте да се разберете с Григор Димитров?
- За Григор беше проблем да участва в първото издание, защото вече беше поел ангажимент към турнира в Акапулко. Това щеше много да усложни графика му заради пътуванията. А и турнирът в София беше обявен, след като всеки един от тенисистите вече беше направил своята програма. В крайна сметка той реши да се придържа към вече избрания график. Сега е различно, защото Григор много искаше нещата да се случат и да подкрепи турнира. Той каза: "Знам, че доста хора са разочаровани, че не дойдох. Опитах се да обясня ситуацията от моя гледна точка, но не беше лесно." Мисля, че не му беше комфортно в цялата тази ситуация. Григор обаче е професионалист. Разговорът ни беше много бърз, дискусията с мениджмънта му - много лесна. Това е напълно нормално за професионалния спорт. Ние се отнесохме честно с него, а той беше много ясен в желанието си да участва. Много сме щастливи, че ще бъде тук, защото Григор е ракета носител за турнира и за българския тенис като цяло. Присъствието му е изключително важно.

Да разбираме, че все пак програмата е основната причината той да не участва през 2016 г.?
- Да, програмата беше главният проблем, но за някои хора беше трудно да го разберат.

Но по-рано през годината той каза, че може би още не сме на нивото да имаме турнир на АТП?
- За нас беше важно да му покажем, че много искаме да участва, но че не очакваме да носи турнира на гърба си. Не би било честно спрямо него. Когато говорих с Григор, вече имах потвърждение за участие от Доминик Тийм. Той направи страхотен сезон, завърши на осмо място в световната ранглиста. Мисля, че привличането му беше много добро, за да не си каже Григор: "Ох, всичко опира до мен." Ако беше дошъл тази година, щеше да е най-високо поставеният играч. Докато сега, поне към момента, би бил номер 3 след Тийм и Баутиста Агут.



Дългосрочна ли е договорката ви с Григор Димитров?
- Не, само за тази година. Не искам да се чувства така, сякаш без него този турнир не може да съществува. Сега ще имаме играч от топ 10, ще имаме действащия шампион и финалиста. Затова му казах: "Моля те, ела, ще се насладиш на турнира, ще има страхотно посрещане от феновете, голяма подкрепа от публиката, което ще бъде огромен плюс за теб." Не исках да го притискаме да подпишем дългогодишен договор. Не мисля, че е правилно, защото може да се случи така, че догодина няма да може да играе - било заради контузия, или нещо друго. Нека действаме стъпка по стъпка. Първата беше много позитивна.

Какво е влиянието на ефекта "Григор Димитров" за спонсорите, за продажбата на билети?
- Огромно. В рамките на десет дни разпродадохме всички хубави места за финала, без дори да е ясно дали Григор ще стигне до него. Ще имаме много силно корпоративно присъствие. Хората осъзнават, че ако искаш да имаш добри места или добро позициониране, трябва да действаш рано, а не да чакаш до последния момент. Разбира се, все още имаме свободни места за още спонсори. Но направихме добър старт и поставихме много стабилна основа. Главната ни задача тази година е да изградим платформа за бъдещето. Защото веднъж след като поставиш добра основа, след това е много по-лесно.



Може ли да кажем, че сега предстои истинският тест за турнира, тъй като договорът е до 2018 г.?
- Да, защото от една страна това е второ издание, но в същото време към момента се явява и предпоследно. Важно е да изградим основа за бъдещето, да покажем, че мястото на турнира е тук и той принадлежи на хората в София. Ако хората в София не го харесват, турнирът е провален, свършено е с него. Аз обаче съм оптимист и има достатъчно добри причина. Ще видим какво ще стане. Надявам се, че ще успеем, защото събитието е важно и за българските играчи и развитието на българския тенис като цяло.

Тази година имаше трудности с привличането на български спонсори. Сега по-различна ли е ситуацията?
- Да, има разлика. Не сме готови още да обявим имена, но имаме споразумения с български компании. И пак ще кажа - те трябва да видят, че градим платформа за бъдещето. Защото в противен случай ще си кажат: "Защо да инвестираме в нещо, което ще го има само още една година?". Трябва да им покажеш устойчивост. Другият момент е, че компаниите тук не са свикнали да инвестират толкова в тенис. Трябва да им обясниш защо това би било добра инвестиция и защо има смисъл да го правиш всяка година. Веднъж след като ги ангажираме, ще бъде много по-лесно да ги задържим и да преподписваме с тях. Да направят първата инвестиция обаче никога не е лесно, в която и да е сфера. Но мисля, че се движим добре за момента.

Миналата година имаше демонстративен мач между Григор Димитров и Гаел Монфис и тогава българските компании бяха много ангажирани...
- Това беше едно страхотно събитие, но там всичко е ясно и се случва в една вечер. Знаеш какъв продукт получаваш, имаш двама атрактивни играчи. Ние сме турнир от календара на АТП, А това е коренно различно. Динамиката е различна, изправен си пред различни предизвикателства, събитието продължава по-дълго, не можеш да гарантираш кой кога и дали ще играе. Когато кажеш на хората, че на еди-коя си дата от еди-колко си часа Григор ще играе с Монфис, те много по-лесно биха се решили да отидат. Ние също много разчитаме на елемента забавление, но при нас ги има и чисто спортните елементи - точки за ранглистата, награден фонд, кариерен успех, бъдещето на българския тенис, залозите са много по-високи.

Има вероятност турнирът да остане в София до 2021 г. Възможно ли е това без всичко да зависи от присъствието на Григор Димитров?
- Плановете ни са дългосрочни, но за момента имаме договор само тази и следващата година. Тенисът обаче се променя, намираме се в преходен период, започват да се утвърждават нови звезди. Федерер и Надал вече не са същите, дори Джокович не е. Публиката започва да се вълнува от други имена - Тийм, Давид Гофен, Милош Раонич, Кей Нишикори, Григор Димитров. Това е съвсем нормално. Същото се случи, когато Сампрас се отказа, а Агаси започна да залязва. Знаците са много добри. Най-важното обаче е да покажем на Григор, че София има уважението на тенис общността. Да му покажем, че този турнир има място в световния календар, че е заслужаващо доверие събитие, в което участват и други топ играчи, и да го накараме да се гордее. Ако се получи е много по-вероятно да иска участва в следващите издания. Ако свършим наистина добра работа, той със сигурност ще иска да продължи да играе в София.



Какво ще бъде посланието към хората сега?
- Имаме добра подкрепа от публиката, но тя трябва да продължи. Имаме добра подкрепа от корпоративната общност в София, но все още не е достатъчна. Аз мога да ви кажа, че ще стане страхотно събитие. На теория е така, но няма гаранции. Ние ще направим най-доброто, на което сме способни и ще видим каква ще бъде оценката на публиката. Ако се върнат, значи им е харесвало.

Защо решихте да се върнете към тази работа след четиригодишно прекъсване?
- Ако преди две години или дори преди една ме бяха поканили, нямаше да се съглася. Занимавах се с тази работа 25 години и то в два от най-големите турнири - Australian Open и "Хопман къп". Имах нужда от почивката, исках за няколко години да се върна към треньорството. Когато обаче се появи предложението на "Гаранти коза", се чувствах свеж, отпочинал и готов да се върна. На моята възраст щеше да е лесно да се откажа, да отида да играя голф и да се радвам на пенсиониранието си в Австралия. И не би било толкова стресиращо. Турнирът в София обаче ми дава възможност да помогна за създаването на нещо добро и полезно. Това винаги носи чувство на удовлетворение.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини