5 неща, които не трябва да правите след тренировка



09-12-2016 18:13 | Tennis24.bg

Даването на 100% от себе си по време на тренировката е един от най-трудните и важни аспекти от фитнес режима, но това, което правите след като сте излезли от залата, може да окаже огромно влияние на реакцията на тялото ви към самата тренировка. От храните, които консумирате, през времето за почивка, както и останалите неща, които правите след тренировка, всички те влияят на възстановяването, изгарянето на мазнините и на мускулния растеж. Ето защо има защо да се замислите върху пет от нещата, които активните хора (може би и вие сте в това число) трябва да избягват.

№1 Забравяне да се пият течности
Ако сте правили интензивна тренировка и не сте пили достатъчно вода между сериите, тогава е жизнено важно да компенсирате загубите от потенето. Също така е важно и да попълните нивата на гликоген и да върнете в тялото си загубените електролити, като по този начин ще подпомогнете възстановяването си. Можете да го направите с лесно за приготвяне хидратиращо зелено смути, което да изпиете веднага след тренировка.

№2 Консумация на мазни храни
Мазнините забавят процесите на храносмилане, затова ви препоръчвам да не ги консумирате в големи количества след тренировката. Добре е да заложите на бързо действащи нутриенти, които са способни да навлязат в кръвния поток и да достигнат бързо до мускулните клетки. Така, в рамките на 20-30 минути след тренировката, вие ще сте презаредили мускулите си и те ще могат да започнат да се възстановяват. Заложете на качествените протеини и на въглехидратите с нисък гликемичен индекс!

№3 Пропускане на разтягането
Със сигурност, много често ви се случва да бързате за някаква среща и веднага след като сте приключили последната си серия да тичате към съблекалнята, без да сте направили ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО разтягане. Запомнете, след като мускулите ви са работили с тежестите за около един час, а понякога и за по-дълго, те са се свили и напомпали с кръв и е от съществена важност да ги разтегнете, дори и за около 10 секунди. Ако не правите стречинг, това може да доведе до ограничаване на обхвата на движенията ви, а това ще ви направи много по-податливи на контузии.

№4 Заседяване в останалата част от деня
Когато правите сутрешно кардио или високоинтензивна тренировка, не е добре след това да останете седнали през целия останал ден. Разбира се, голяма част от работещите в офис зад бюро (в това число ще включа и себе си) няма как да направим активно възстановяване. Не е задължително това да става по време на работния ден, но след прибиране вкъщи, задължително трябва да заложите на неща като динамичен стречинг, масаж с фоумролер, няколко упражнения за коремната мускулатура или няколко серии бърпи с не много голяма интензивност. Всички те ще стимулират притока на кръв към мускулите и ще облекчат възпаленията и ще стимулират бързото мускулно възстановяване.

№5 Не спите достатъчно
Тялото ви не може да бъде излъгано, когато не спите достатъчно, то не се възстановява добре. Сънят е единственият начин, който помага на организма да си почине, така че той има ключово значение. Не случайно всички професионални културисти се стремят да спят минимум по 8 часа в денонощието, а някои дори достигат и по 10-12 часа. Когато тялото е отпочинало, то има силите за новите предизвикателства, които вие му отправяте с вашите тренировки. Така то ще има правилния отговор, който пък се изразява в резултатите, които вие очаквате да получите от труда си в залата и при кардио натоварванията ви, а именно хормонична физика.

Източник: Framar.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини