И новите световни шампиони са...



13-12-2016 14:14 | Станко Димов

От пресслужбата на ITF обявиха, че Анди Мъри и Ангелик Кербер са световните шампиони за 2016-а година. И за двамата тенисисти това е първи случай, в който получават тази чест.

При двойките за световни шампиони бяха обявени Джейми Мъри и Бруно Соарес при мъжете и французойките Каролин Гарсия и Кристина Младенович при жените. За първи път в историята двама братя са обявени за шампиони на единично и двойки в една и съща година.

Новите шампиони на ITF ще получат своите награди на специална вечеря на 6-и юни в Париж, по време на Открития шампионат на Франция – „Ролан Гарос”.

Анди Мъри успя да свали Новак Джокович от върха на ранглистата в края на сезона. Шотландецът спечели общо 9 титли през годината, в това число триумфира за втори път на Уимбълдън и стана първият в историята, който успява да спечели два олимпийски златни медала на сингъл, след като на финала в Рио победи Хуан Мартин дел Потро.

„За мен означава много да бъда обявен за световен шампион от ITF. Годината беше паметна за мен, спечелих отново Уимбълдън, защитих златния си медал на Олимпийските игри и си заслужих първото място в света с последния мач за сезона. Още по-специално е чувството, защото и моят брат Джейми също е световен шампион”, коментира водачът в ранглистата при мъжете.

Ангелик Кербер стана първата германка, световна шампионка на ITF, след Щефи Граф (1996). 28-годишната левичарка приключи сезона с две титли от Големия шлем – Australian Open и US Open, а освен това игра финал на Уимбълдън и Олимпийския турнир в Рио.

„За мен е изключителна чест да видя името си до всички тези велики играчи, които в миналото са печелили този приз. Тази година беше най-добрата в кариерата ми, с толкова много незабравими моменти и емоции. Благодарна съм за това, което постигнах и съм гладна за нови успехи”, каза Кербер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини