Цветан Михов пред Tennis24.bg: Направих правилен избор със САЩ, Джон Родик е уникален



14-01-2011 22:17 | Станко Димов

Цветан Михов е сред най-обещаващите родни тенисисти. Едва на 18 години, през март 2010-та Цецо спечели симпатиите на всички привърженици на тениса у нас, представяйки се повече от достойно в двубоите за купа "Дейвис" срещу Монако. За неговият мач на двойки с Григор Димитров се говори дълго, а Цецо загатна за големия талант, който притежава. През последните няколко месеца Михов е в САЩ, където се подготвя в University of Oklahoma, където главен треньор е Джон Родик. От Tennis24.bg се свързахме с Цецо, който както винаги бе любезен и отговори на въпросите ни. Той сподели впечатленията си от страната на неограничените възможности, за съвместната работа с Джон Родик и очакванията за новия сезон. 


- Здравей Цецо. Вече няколко месеца си в САЩ, където тренираш и учиш. Разкажи ни как се справяш.

- Имам огромни впечатления, трудно ми е да обясня всичко. Това е една съвсем различна среда за мен, като култура, въобще като всичко. Много се радвам, че направих този избор и отидох отвъд Океана. Хората тук са ми представили най-добрите условия - зали за тенис, за фитнес, за възстановяване. Впечатлен съм от организацията. Графикът ми буквално е запълнен и всяка една минута знам какво ще правя. Много по-различно е от България. Тук трябва да учиш непрекъснато, за да имаш добри оценки, защото в противен случай ти спират стипендията. Тренировките са изключително високо ниво. Подготвям се много повече, при това напълно целенасочено. Тренирам непрестанно техниката си. 

- Как протича един твой ден?

- Ставам в 7:30 и отивам на училище. Имам уроци до 13:00, след което отделям малко време за обяд и релакс. В 14:30 съм на корта, тренирам до 17:00 часа. След това имам един час, който прекарвам или във фитнес залата, или в кросове. От 20 до 21 часа имам нова лекция. Чак след това идва време за сън. И това е така всеки ден!

- Срещна ли се с легендарния Джон Родик, как те прие той и всички останали в академията? Намерили си бързо приятели в САЩ?
- Да, срещнахме се с Джон. Той е истински тенис-гуру. Първите ми впечатления от него бяха, че е много открит и земен човек. Държеше се така, сякаш се познаваме от години. Наистина е голяма личност. Ще се постарая да оправдая неговото и на хората около него доверието. Като цяло американците са много дружелюбни и открити хора. Винаги са готови да ти помогнат. С мен не направиха изключение. Всички ми помогнаха да се адаптирам по-лесно.

- Какви са плановете ти за 2011-та година. Смяташ ли да участваш на турнири, от каква категория и какво си поставяш за цел през 2011-та?

- Да, имам намерение да участвам на турнири от сериите "Фючърс" и "Чаланджър". Това обаче ще стане само ако намеря свободно време от Университетското отборно първенство. За цел си поставям да вляза в Топ 300, защо не и по-напред. За това обаче ми трябва много време и разбира се стабилни спонсори - това е съществено важно в нашия спорт.

- В САЩ е и друг български талант - Димитър Кутровски. Чувал ли си се с него, приятели ли сте, давал ли ти е съвети за живота там?
- Да, с Дими се познаваме от много време. Той се представя добре на турнирите и наистина се радвам много за него. В България има много момчета, които бяха обещаващи таланти, но не получиха достатъчно подкрепа у нас. Някои от тях потърсиха късмета си в САЩ и ето, че Дими се справя отлично. Той потвърждава думите ми - в България за съжаление всеки тенисист се справя сам за себе си. Тук не е така.

- Отпадна от състава за купа "Дейвис" за последните мачове през годината. Готов ли си отново да играеш за България, ако получиш покана?
- Да, не попаднах в състава, но така е решил треньорът на националния отбор и аз трябва да се съобразя с неговото решение. Ако г-н Огнян Илиев ме покани пак винаги съм насреща и ще се отзова с най-голямо удоволствие. Винаги съм готов да играя за България!

- Твоят добър приятел Григор Димитров направи много силен завършек на година. Как виждаш шансовете му за 2011-та? Има ли сили за Топ 50 или 60? Трябва ли да имаме големи очаквания към него или е по-добре да бъдем по-кротки в преценките?
- Гришо се представи блестящо през 2010-та година. Мисля, че има реални шансове да влезе в Топ 50 през новия сезон. Разбира се, трябва да продължи да играе по същия начин и да продължи да се развива. Гришо е голям талант, но да не забравяме, че в България има още много талантливи деца, които трябва да бъдат подпомогнати. Трябва да получат необходимите грижи и условия, за да се развият. Относно Димитров - трябва да бъдем по-смирени с очакванията, за да не стоварваме допълнително напрежение върху раменете му. Каквото и да стане аз вярвам в него и съм сигурен, че ще успее. Познавам го, той е такъв човек.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини