Анди Родик – по стъпките на великите спортисти



Анди Родик – по стъпките на великите спортисти
Свързани играчи
Тагове
18-12-2016 10:11 | Tennis24.bg

Анди Родик прекарва само първите четири години от живота си в Небраска. Роденият в Омаха бивш тенисист обаче никога не изоставя своите ценности на човек от Средния Запад.

Родик се превърна в тенисиста, който беше в Бока Ратон, Флорида, а сега живее със семейството си в Остин, Тексас. Въпреки това шампионът от Откритото първенство на САЩ за 2003 г. продължава да държи на мотото на щата Небраска „Равенството преди закона“ и се опитва да създаде равни условия за децата в Остин.
„Като тенисист имах късмет“, казва 34-годишният Анди, който се отказа от професионалния тенис преди четири години. „Родителите ми можеха да си позволят да ми предоставят възможности. Не мога да се сравнявам с тези деца. Не мога да си представя през какво минават. Но имам възможността да се отплатя. Артър Еш и Били Джийн Кинг имат каузи, на които служат. Андре (Агаси) – също има такава в Лас Вегас. Роджър (Федерер) – в Африка. Аз съм продукт на тази култура.“

Именно Агаси е човекът, който променя траекторията на живота на младия тенисист. Когато Родик е на 17, Агаси го моли да му е партньор в тренировките. По време на заниманията младокът пита идола си, тогава на 29 години, дали съжалява за нещо. „Щеше ми се да не бях основал фондацията си толкова късно“, му отговаря Агаси, който вече е събрал над 180 милиона долара за последните 22 години. Фондацията му се нарича Андре Агаси Фондация за образование и част от нея е Подготвителната Академия на Андре Агаси в Лас Вегас.
Родик приема много лично думите на звездата и още преди да е навършил възраст, която да му позволи да гласува, основава собствена фондация. Първоначално тя е базирана в Бока Рейтън, а сега е в Остин. Дейността й е фокусирана върху преодоляването на образователната пропаст между различните деца, като предоставя годишни програми и възможности за децата в града. В тези програми е включено всичко – от кариерни курсове до образователни програми.

Миналото лято около 90 деца се събраха в началното училище Пекан Спрингс за шестседмичен семестър по обогатяване, обучение и придобиване на умения. Учениците прекараха „седмица в пътуване във времето“ от 1900 до 2016 г., като разглеждаха случилото се в области като историята, науката, литературата и изкуството. Освен това бяха ангажирани в проекти за подпомагане на общността.

Много бивши спортисти се насочват към подпомагане на спорта в общността си. Но не и Родик. Той се шегува, че много от учениците му нямат и идея, че е играл на Уимбълдън, камо ли, че три пъти е бил финалист.
„Работим с Остин Паркс за да намерим постоянни и здравословни занимания на децата. Но като цяло програмата няма нищо общо с тениса. Тенисът беше моята любов. Но не мисля, че моята страст трябва да е тяхна страст. Вярваме не само в когнитивното образование, но и в преподаването на практически умения в области като финанси, работата в екип и дори бюджета. Спортът има значение, но и креативността е важна. Дори наехме местен производител на посуда, за да покаже на хлапетата как се прави. Опитваме се да ги научим на най-разнообразни неща.“

Родик съзнава, че е силен в намирането на спонсори и вече е събрал над 20 милиона долара дарения през годините. Парите са важни, защото означават повече програми и повече възможности за развитие. Бившият номер 1 още си спомня среща с един дългогодишен служител в местно училище: „Той ме погледна и ми каза: „Ей, ти си онова момче, Родик.“ Не бях сигурен как да реагирам и какво иска да ми каже. Но той просто ме изгледа и продължи: „От три години в това училище има такъв живот, какъвто никога не е имало.“ Тогава разбрах, че всичко това си струва.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини