2017 г. – Голямото завръщане



19-12-2016 21:19 | Tennis24.bg

Ако 2016 година беше сезонът на запомнящия се първи път, то 2017 се очертава да е сезонът на завръщанията. Роджър Федерер, Мария Шарапова, Серина Уилямс, Ник Кириос, Новак Джокович, а има и доста други, които ще дадат всичко, което могат, за да се върнат там, където някога са били.

Това очакват тенис-анализаторите на СNN, които обещават, че независимо края на 2016 г., следващата година обещава да е пълна с… очаквания и драми.

Федерер ще продължи да се бори за N 18

Ако остане здрав – и това е голямото „ако“, 17-кратният шампион от Големия шлем ще се опита да се върне в Топ 10, въпреки напредналата си възраст – 35 г. Разбира се, Роджър ще се опита да опровергае залозите и да вземе 18-та титла от Шлема. Първият му опит ще бъде в Мелбърн, на Откритото първенство на Австралия. Ако прекрати сушата си от титли в Големия шлем от 4 години и да стане най-възрастният шампион след Кен Розуел.

Не забравяйте, че той беше номер 3 през юли. Той трябваше да се върне в демонстративни мачове в Азия през декември, но това се провали по „финансови причини“. Затова остава да изчакаме малко за участието му в Хопман Къп в Пърт в първата седмица на януари,


Приемането на Шарапова, отново

 

Маша ще се върне в официални състезания в края на април. Петкратната шампионка от Големия шлем, която в последните години е най-богатата жена спортист в света, ще бъде „излежала“ 15-месечната си присъда за положителна проба за забранената субстанция мелдоний. Шефът на WTA Стив Саймън обяви, че ще я поздрави за завръщането, но как ще я приемат феновете? Съблекалнята също може би ще е се смълчи.

След наказанието й Доминика Цибулкова призна, че рускинята е  студена и арогантна. Нещо подобно намекна и Кристина Младенович. Сънародничките й Светлана Кузнецова и Елена Веснина пък я защитиха.

Дали ще може да спечели отново трофей от шлема? Не я отписвайте. Особено, ако Серина не е на пътя й. Защото нищо не може да ограничи волята й да побеждава пак.

 
Какво ще измисли пак Кириос?

Австралиецът получи една от редките санкции в АТР –отстраняване. Освен това трайно се окичи с етикета „лошото момче на тениса“.

И той, както Федерер, ще се върне на корта за Хопман Къп, което не е състезание на АТР и наказанието му не важи.

Все още обаче остава да видим дали ще открие мотивация да се състезава. Той беше казал в едно интервю, че смята да се оттегли на 27 и да започне да играе баскетбол. Но какво ще прави дотогава?

 
Ще успее ли Серина да изпревари Щефи Граф и да вземе 23-та титла?

 
Серина – да, Серина отново ще се върне. И тя е на 35 и не е играла от септември заради контузия в рамото. И ще иска, много е иска да се върне на върха, а и не само – ще иска да спечели 23-тата титла от Шлема.

Харизматичният й треньор Патрик Муртоглу вдигна високо летвата, що се отнася до Шлема. Той поиска от нея да спечели 30 трофея, което означава още осем.

Предвид възрастта й това може да е доста оптимистична цел.

Засега по-реалистичната задача е титла Номер 23, за да изпревари Щефи Граф и да излезе начело сама в класацията. И тя като Федерер беше контузена в края на миналия сезон. И още нещо общо с швейцареца – трябваше да се върне в Азия, но не успя. Затова завръщането й се отложи за първата седмица на януари в Оуклаанд.

 
Ще преоткрие ли Джокович своето моджо?
 

Топ играчът на последните няколко години, а и на първата част от сезона през 2016 г. Новак Джокович е бледа своя сянка в края на годината. Според бившия му вече треньор Борис Бекер сърбинът не е тренирал достатъчно. Освен това, според германеца, зле на формата на Ноле се отразила и липсата на Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Испанецът, също като Федерер, ще се върне в Тура след серия контузии. Той прибави още сила, като привлече в екипа си Карлос Моя.

Отсъствието на двама от Голямата четворка като че ли наистина демобилизира Джокович, който отстъпи върха на световната ранглиста на Анди Мъри. Сърбинът на няколко пъти намекна, че му липсва мотивация. Освен това се оплака от лични проблеми и контузии.

Откритото първенство на Австралия обаче винаги е било силна негова страст. Затова надали ще чакаме много, докато разберем дали моджото му (вътрешната страст) се е върнало.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини