Вожняцки: Нямам какво да доказвам на Australian Open



15-01-2011 19:29 | Станко Димов

Каролина Вожняцки сподели, че няма какво да доказва на започващия в понеделник първи турнир от Големия шлем - Australian Open. Както е известно датчанката наследи Динара Сафина и Йелена Янкович, които бяха последните състезателки, оглавявали нарнглистата на WTA без спечелена титла от Шлема.


"През 2010-та година записах страхотни резултати. Няма как да станеш номер 1 в света  ако печелиш само малките турнири", коментира Вожняцки, която през миналата година спечели 6 от 12-те си титли от WTA. "Нямам какво да доказвам", изригна етническата полякиня.


След като шампионката от последните 2 години Серина Уилямс няма да участва в турнира поради травми, люта битка за трона в Мелбърн се очаква да водят Вожняцки, Ким Клайстерс, Винъс Уилямс, Жустин Енен, Вера Звонарьова и Мария Шарапова.


Новата година не започна по най-добрия начин за 20-годишната Вожняцки, която загуби в два сета от Цибулкова още в първия кръг на турнира в Сидни, а преди това отстъпи в демонстративни двубои пред Звонарьова и Клайстерс.


"Тези двубои не мога да ми се отразят по никакъв начин. По-скоро ги приемам като тренировъчни. Важното е да се представя на ниво следващата седмица", сподели Вожняцки, която в първи кръг в Мелбърн ще се изправи срещу аржентинката Хисела Дулко.


С големи очаквания за Australian Open е и Жустин Енен. Белгийката има два загубени финала в Мелбърн (2006, 2010) и една титла (2004). Любопитното е, че Енен е единствената жена в света, която се е отказвала от тениса когато е номер 1.
Енен получи неприятна травма след Уимбълдън, а в началото на годината се завърна на корта и изигра няколко силни мача за "Хопмън къп".


"Повече от щастлива съм, че отново съм тук в Австралия. Миналата година направих сериозно завръщане тук...много неща се случиха. Не ми беше лесно, но важното е, че отново съм тук", сподели Енен.


"Определено имам нужда от още няколко месеца, за да отшуми напълно болката в рамото. Това не означава, че няма да се боря за всяка една точка. Но имам нужда от практика, от повече мачове. Само така мога да намеря ритъма си".


Белгийката не се наема да прогнозира кой ще бъде на финала на 29-ти януари.
"В началото на сезона сме, всички са отпочинали и готови за Мелбърн. Старата генерация е на лице - аз съм част от нея, заедно с Ким Клайстерс и Винъс Уилямс. Младите обаче също идват. Като цяло в тезиу турнири винаги са възможни изненади", каза Енен.


Със специални спомени към Australian Open е и Мария Шарапова, която спечели турнира през 2008-ма година. Миналият сезон обаче рускинята напусна безславно още в първи кръг след загуба от Мария Кириленко.


"Разбира се, че споменът за триумфа тук винаги ще остане над всичко. Тогава показах страхотен тенис и победих наистина много силни състезателки. Тогава жребият ме бе поставил в може би най-тежката част на схемата в цялата ми кариера. Няма как да забравя подобно нещо, особено когато излизам на централния корт", коментира Шарапова.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини