Шоуто започва!



Шоуто започва!
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
16-01-2011 17:35 | Станко Димов

Минути преди старта на Australian Open всички погледи са насочени към Рафаел Надал и неговият следващ съперник в първия за сезона турнир от Големия шлем. Може ли испанецът да направи "Рафа Шлем" и да стане първият след Род Лейвър в историята, който държи в себе си четирите титли. Легендарният австралиец Род Лейвър бе последният, който спечели всички турнири. Направи го през 1969 година.


Надал спечели Australian Open през 2009-та, след като на финала победи големия си съперник Роджър Федерер. Миналия сезон обаче, испанецът не успя да защити трофея, отказвайки се в мача си с Анди Мъри на фаза 1/4-финал. Рафа отново почувства  болки в колената, заради които бе загубил водачеството си в ранглистата.


До края на сезона обаче 24-годишният Надал направи феноменално завръщане, печелейки три титли от Големия шлем и три от "Мастърс 1000" сериите. Така той превърна в най-младия носител на четирите ценни отличия, наречени "кариерен" "Голям Шлем".


В подножието на върха, шампионът от миналата година Роджър Федерер ще запише рекордно 45-то поред участие в Големия шлем. Нито един от действащите играчи в света не може да се похвали с подобно постижение. На финала преди 12 месеца, швейцарецът победи в три сета Анди Мъри, вдигайки 16-ти трофей на най-високо ниво. 


Двамата с Рафаел Надал са под номер 1 и 2 в схемата за 21-ви път в последните 22 турнира от Шлема. Освен това някой от тях неизменно е вдигал трофея в 21 от 23 случая (Федерер - 12, Надал - 9).


Световният номер 3 Новак Джокович е единият, които наруши хегемонията на Надал и Федерер. Стори го през 2008-ма година, когато на финала на Australian Open победи Жо-Вилфред Цонга. Вторият бе Хуан Мартин Дел Потро, който година по-късно на финала на US Open надви Роджър Федерер.


Още двама играчи от Топ 10 са решени на всичко, за да вземат своя първи трофей от Шлема. Анди Мъри и Робин Сьодерлинг респектират с израстването и безспорните качества, които притежават. 23-годишният Мъри се надява да стане първият британец след Фред Пери (1936), който печели трофей от Шлема. 26-годишният Сьодерлинг пък никога не е минавал втори кръг в Мелбърн,  а това е традиция, която едва ли ще продължи и сега.


Една от добрите новини в дните преди Australian Open е завръщането на корта на Хуан Мартин Дел Потро. Младият аржентинец се възстанови от тежка и продължителна контузия, която не му позволи да играе близо година. Още във втори кръг в Мелбърн Дел Потро може да срещне първото си сериозно изпитание - Маркос Багдатис.


Турнирът ще бъде по-специален и за Лейтън Хюит, който записва рекордно 15-то поред участие в основнаята схема. 29-годишният играч ще се сблъска с Давид Налбандян още в първия мач пред родна публика. Най-доброто представяне на Лейтън у дома е финал през 2005-та, който загуби от Марат Сафин.


За нас българите турнирът също ще бъде специален. Най-обещаващият ни състезател Григор Димитров заслужи място в основната схема, след като мина през квалификациите. Съперник на Гришо в първия кръг ще бъде състезаващият се за Казахстан Андрей Голубьов, номер 38 в света.


През юли 2010 година Голубьов стигна до най-големия успех в кариерата си, печелейки силния турнир в Хамбург на клей. Той победи Николай Давиденко, Флориан Майер и Юрген Мелцер по пътя си към титлата.

 

Цветана Пиронкова пък започва втори турнир от Големия Шлем като поставена, след US Open 2010. Жребият за нея бе добър и тя ще играе с непретенциозната французойка Полин Парментие. Така България може да се надява на две победи на старта на Australian Open 2011. А какво по-хубаво от това за начало на годината?




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини