Григор попада в групата на фаворитите в Мелбърн



12-01-2017 17:01

На 16 януари започва 105-ото издание на „Аустрелиън оупън”. Наричан днес „Веселият шлем”, шампионатът в Австралия често предлага много изненади и неочаквани резултати. Причините за това са, че той се провежда в самото начало на годината, преди тенисистите да са навлезли в ритъм, а за повечето играчи, идващи от Европа, където е средата на зимата, аклиматизацията не е много лесна.

Въпреки това повечето експерти са единодушни, че основните претенденти за титлата са отново Мъри и Джокович. Даже някои стигат по-далеч в прогнозите си и предричат, че и тази година ще премине под знака на съперничеството между двамата топ тенисисти. Шесткратният шампион Джокович е почти непобедим в последните години в Мелбърн, а четири пъти последното препятствие към трофея се казваше Анди Мъри. Петте загубени финала на сър Мъри (през 2010 Мъри отстъпи на Федерер) със сигурност представляват тежък негативен товар върху плещите на световния №1, но ако играе по начина, по който го правеше в последните месеци на 2016-а, изглежда че има всички шансове най-после да си тръгне с шампионската купа.

След фантастичната серия и титлата в Бризбън, Григор Димитров също попада в групата на фаворитите. Нашата първа ракета изглежда напълно преобразен в началото на новия сезон и демонстрирайки изключително агресивен, но също така прагматичен и ефективен тенис, ще стартира в Мелбърн с приповдигнато самочувствие.

Немалко любители на тениса се вълнуват и от въпроса докъде ще стигнат Федерер и Надал? Маестрото няма състезателен мач от юли насам и това ще бъде първото му участие в официален турнир, след като миналата седмица се включи в демонстративния „Хопман къп” в Пърт. Надал също изглежда най-после в добра физическа кондиция, след като миналия сезон беше компрометиран заради контузия в китката. Въпреки това смятам, че би било огромна изненада някои от тях да спечели турнира.

Надпреварата при дамите също се очертава да бъде изключително интригуваща и както изглежда, има поне 4-5 тенесистки с реални шансове да се сдобият с трофея, наречен „Дафни Оукхърст мемориъл къп”. Любопитно е това, че действащата шампионка Кербер, както и Серина Уилямс, която ще се бори тази година за рекордна 23-та титла от шлема, се провалиха с гръм и трясък на подгряващите турнири и пристигат в Мелбърн с твърде малко изиграни мачове. Като цяло смятам, че дамският турнир е по-открит и кръгът на фаворитките е по-голям. Радванска, Мугуруса, Цибулкова, Плишкова, всяка една от тези тенисистки може да мечтае за титлата. Със сигурност ще има и изненади, както при мъжете, така и при дамите, а от огромно значение през следващите две седмици ще бъде физическата подготовка и издръжливост на играчите под палещите лъчи на австралийското слънце.

Автор: Николай Драгиев, „Евроспорт”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини