Тенисът за един по-добър свят



Тенисът за един по-добър свят
Свързани турнири
25-01-2010 03:59 | Станко Димов

Както във всеки индивидуален спорт, така и в тениса накрая печели само един. Най-силният, най-точният, най-бързият или най-универсалният успява в разиграване след разиграване и накрая вдига победоносно ръце. По време на първия от турнирите от Големия шлем - Откритото първенство по тенис на Австралия, е същото - кортовете в Мелбърн приемат веднъж годишно най-големите имена в световния тенис, за да ги въвлекат във вълнуваща надпревара, от която печели само един.


Тази година обаче нещата не изглеждаха точно така. Още преди да е завършил, не... даже още преди да е започнал турнирът, от Australian Open спечелиха много хора. В навечерието на официалния старт на един от най-престижните турнири по тенис в света на един корт се събраха няколко от звездите на съвременния спорт и показаха човешката си страна в един благотворителен мач. Организаторът Роджър Федерер, както и Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Родик, Серина Уилямс, Ким Клайстерс, Лейтън Хюит, Бърнард Томич и Саманта Стосър - същите тези, които са нещо средно между машини за победи, пари и успехи пропуснаха най-важната си тренировка преди старта на турнира, за да помогнат на пострадалите от земетресението в Хаити.

 

Съдия на стола беше Джим Къриър - бивш номер едно в мъжкия тенис, понастоящем телевизионен коментатор, а победата трудно завоюва червеният отбор на Федерер. Пръскащият се по шевовете "Род Лейвър Арина" се наслади както на блестящия тенис на звездите, така и на артистичния им талант - членовете и на двата отбора играха с микрофони и постоянно разменяха шеги на корта.


Но не само защото настроението беше на ниво, "Hit for Haiti" беше много повече от поредното благотворително събитие. Организиран само ден след новината за съкрушителната природна стихия, отнела живота на над 200 000 души и причинила щети на повече от 3 милиона жители на островната държава, мачът беше знаков за това, което трябва да се направи. Само от демонстрационната среща бяха събрани над 200 000 долара, още толкова обещаха тенисисти, спонсори и партньори. Маркос Багдатис и Джон Иснер дариха част от паричните си премии за спечелените подгряващи турнири съответно в Сидни и Оуклънд, рускинята Мария Шарапова добави още 10 000 долара.

 

Европейските футболни звезди последваха примера на тенисистите и на 25 януари в Лисабон ще се проведе благотворителен футболен мач. Засега участие са заявили звезди като Зинедин Зидан, Кака и Павел Недвед, а съдия ще бъде небезизвестният Пиерлуиджи Колина. Приходите сигурно ще повторят тези от "Hit for Haiti", тъй като интересът е огромен.


Дори да оставим настрана цифровото изражение на даренията, най-важното нещо, което правят големите имена в световния спорт, е привличането на вниманието на световната общественост към драмата в Хаити. Също както го правят звездите от шоубизнеса отвъд Океана - Брад Пит и Анджелина Джоли вече дариха 1 млн. долара чрез своята фондация, актрисата Сандра Бълок обяви подобно дарение, а Мадона отпусна 250 хиляди и призова всички да се молим за хаитянския народ. Бившето лице на "Fugees", родом от Хаити, Уайклийф Джийн инициира серия благотворителни събития, а Джордж Клуни се съгласи да бъде водещ на едно от тях - телевизионна дарителска кампания, наречена "Надежда за Хаити". На концерта участваха звезди като Джъстин Тимбърлейк, Джей Зи, Алиша Кийс, Боно, Мери Джей Блайдж, Брус Спрингстиийн, Кид Рок, Шерил Кроу и Шакира, а излъчването стана пряко по музикалните канали MTV, VH1, CMT, BET, PBS, CNN, Bravo, както и в YouTube и MySpace.

 

В набирането на средства се включиха и известни спортни организации - Националната футболна лига в САЩ съобщи, че дарява половин милион, а Националната баскетболна лига - 1 милион долара. През миналите няколко дни стана ясно, че легендата в колоезденето Ланс Армстронг ще подпомогне нуждаещите се с 250 хил. долара, а грешникът Тайгър Уудс ще дари 3 млн. долара за децата на Хаити от името на своята фондация.


Гръмките суми звучат страхотно, но "звездната" благотворителност, независимо дали става въпрос за шоубизнес или спорт, не се измерва само с парите
които са отделили от колосалните си приходи артисти или спортисти. Примерът, който популярните личности дават на милионите си фенове, може да събере стотици пъти повече долари, а събитията могат да накарат хора и фирми с огромни капитали да дадат и своя дан за благотворителната кауза.

 

Доказателството за това може да се види в очите на всеки един от онези 17 000, които бяха с блестящите отигравания на Федерер, Рафа и компания.
"На "Род Лейвър" беше наелектризиращо", казва Хелън Форест от Мелбърн и изобщо не е трудно да й повярваме. Още по-добре е, че този заряд ще се предаде към хората, които природата е накарала истински да се нуждаят от него. Заслугата е на спортистите, одобрението и уважението - от нас.

 

Костадин Крантев, "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини