Старци-разбойници на корта



24-01-2017 19:40 | Любомир Тодоров

Преди началото на Откритото първенство на Австралия никой експерт не би познал кои тенисисти ще се класират за четвъртфиналите в Мелбърн.

Ранното отпадане на Новак Джокович, Анди Мъри и Ангелик Кербер накара мнозина да мечтаят за слава под палещото слънце в държавата континент. И най-неочаквано мечтите си сбъдват до момента не разните нахакани младоци, а ветерани, които едва ли не бяха отписани от сметките в Големия шлем.

При мъжете вече на полуфинал са Роджър Федерер (35 години) и Стан Вавринка (31), който днес победи набора си Жо-Вилфред Цонга. Утре на "Род Лейвър Арина" излиза 30-годишният Рафа Надал. 
Честта на средното (като възраст) поколение защитават Григор Димитров (25), Давид Гофен (26) и Милош Раонич (26).

Младите от т.нар. #NextGen бързо се предадоха. Показателен беше двубоят между 19-годишния Саша Зверев и Надал, в който испанският левичар се наложи в 5 сета и показа, че двуметровият германец има още доста да учи, въпреки безспорния си талант.

А какво да кажем за бащата на четири деца Федерер? Той стигна до 13-и полуфинал на Australian Open и общо 41-и в Големия шлем, където държи рекорда от 17 титли. Още по-забележително е, че той е достигал до тази фаза в последните си 5 участия в Шлема.

При дамите Винъс Уилямс счупи днес рекорда за най-възрастна полуфиналистка в Мелбърн в Оупън ерата със своите 36 години. Американката е в компанията на 35-годишната си сестра Серина и на година по-малката Миряна Лучич-Барони. И тук от младите звезди никоя не успя да се намеси в битката за четвъртфиналите. Да не говорим, че сочената сред фаворитките рускиня Дария Касаткина приключи още в първия кръг.
Лучич-Барони

На какво се дължи тази тенденция е трудно да се каже. Опитните тенисисти внимателно подбират къде да участват и редуцират броя на турнирите. Затова и Федерер, Надал и сестри Уилямс, които приключиха рано миналия сезон, изглеждат толкова свежи при температури над 30 градуса в Австралия.

Друго обяснение даде Роджър. "При по-бързи кортове, по-опитните играчи са свикнали повече. Израсли сме в такива условия. Спомням си кортовете на закрито в Швейцария, на които играех. Беше нещо като това тук. После всичко се промени. Но погледнете Винъс. Тя обожава бързите настилки. Това е привичната й игра, защото няма много мислене, играеш по инстинкт. Затова може би по-старите играчи не се дразнят от тези условия. Но е изкуство да научиш това", коментира многозначително Маестрото на пресконференцията днес.

Имаше една съветска комедия от 70-те години на ХХ век: "Старци-разбойници" с незабравимите Юрий Никулин и Андрей Миронов. Възрастен следовател не иска да се пенсионира и да отстъпи мястото си на младите. Затова с помощта на свой приятел и набор правят план за открадването на ценна картина от музей, след което следователят "да залови престъпниците" и да натрие носа на нахалните младоци, които го смятат за анахронизъм.


Тези дни на "Род Лейвър Арина" и "Маргарет Корт Арина" се случва нещо подобно. Тенис старците категорично отказват да се пенсионират и до момента категорично доказват правото си на съществуване в елита на този спорт. А младите трябва да докажат, че имат качества, за да успеят да ги заместят. Но по-вероятно е знаменитите ветерани сами да решат кога да се оттеглят и да дадат път на младите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини