Анализатор: Атакуващата игра на Димитров срещу вариативността на Надал



27-01-2017 10:12 | Любомир Тодоров

Часове преди полуфиналния блокбъстър на Отритото първенство на Австралия между Григор Димитров и Рафаел Надал анализаторът д-р Машар Рийд коментира с цифри силните и слабите страни на двамата големи тенисисти. Ето и най-важното.

Българинът залага на атаката през целия турнир. Рейтингът се прави на базата на непредизвикани грешки, печеливши удари, двойни грешки и асове при участията им в Мелбърн. Съотношение, което дава над 50 процента означава атакуващ стил, а под 50 - по-дефанзивна игра.

Димитров е постоянно в "нападателната" горна част на скалата по пътя си към полуфинала, докато резултатът на Надал бше потопен в последните няколко мача.

Този двубой ще ни представи взаимодействието между нападателната игра на Григор срещу вариативността на Рафа, която зависи от неговия опонент.

Исторически погледнато, първият сервис и на двамата губи проценти в хода на турнирите, но е стабилен като цяло. Противно на очакванията Надал предпочита да сервира по диагонала от дюс полето и на линиятя на Т-то от адвантидж полето при първото си подаване. От друга страна Димитров заковава своя първи сервис на Т-то и от двете страни доста по-често, отколкото го правеше при предишните си участия на Australian Open.

При второто подаване няма реална промяна за българина, докато испанецът има значително подобрение в процента точки, спечелени на него.

Когато те се срещнаха през 2014 година на четвъртфинала, Надал обстрелваше бекхенда на Димитров. Григор се опитваше да избягва от него и да удря форхенди към форхенд страната на съперника и след това да атакува неговия бекхенд.

И двамата са адаптирали играта си през 2017-а. Тази година Димитров играе в по-централна позиция на корта, използва повече сечен бекхенд, играе по-премерен тенис.

Надал също е адаптирал своя стил и удря повече бекхенди с голяма дълбочина.

Тази година виждаме един нов Григор, който има физически възможности да подобри играта си и може би за първи път на Australian Open да работи по-добре от Надал.

 

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини