Налбандян възкръсна от ада и спечели гладиаторската битка с Хюит (видео)



18-01-2011 16:12 | Станко Димов

Давид Налбандян и Лейтън Хюит изиграха най-зрелищния мач от началото на Australian Open 2011. Двамата взривиха "Род Лейвър Арина" с близо 5-часова битка, която след множество обрати и драматични моменти бе спечелена от Налбандян с 3-6, 6-4, 3-6, 7-6, 9-7.


Аржентинецът изигра мач в характерен за себе си стил, показвайки безспорната си класа в най-напечените моменти. В края на петия сет Давид неутрализира по страхотен начин два мачбола, с което допълнително нагнети обстановката на корта. Следващият съперник на латиноамериканеца в Мелбърн ще бъде латвийският суперталант Ричард Беранкис.


В първите три сета всичко се развиваше "по план". Един пробив се оказваше решаваш, а в крайна сметка Хюит поведе в резултата с 2:1 сета за радост на зрителите на централния корт. Драмата започна да се разраства в началото на четвъртата част.

 

Бившият номер 1 в света започна с ранен пробив и набързо поведе с 3:1 гейма, предчувствайки крайния успех. Нещо повече, Лейтън имаше и 3 последователни точки да направи резултата 4:1 в своя полза. Точно в този момент Налбандян се съживи. Аржентинецът не само, че намери сили да върне пробива, но на свой ред обърна резултата и след няколко брилянти гейма поведе с 5:3.


Със сервис на своя страна Давид просто трябваше да вкара мача в решителен пети сет. Да, ама не. Латиноамериканецът поведе с 30:0, след което една негова двойна грешка тотално наруши игровия му ритъм. Хюит върна пробива и остави интригата. Все пак се стигна до тайбрек, в който Налбандян бе безкомпромисен - 7:1 точки.


Мечтаният пети сет стана реалност, но в него си пролича ясно и физическата подготовка на двамата. Изненадващо Лейтън бе по-тромав и на няколко пъти просто отказа да гони топката в разиграванията. От своя страна Налбандян изчисти играта си и започна да реди уинър след уинър. Логичното се случи и аржентинецът проби, повеждайки в резултата с 2:1 гейма.


Така мачът вървеше гейм за гейм, когато при 5:4 Налбандян имаше сервис на своя страна, за да завоюва победата. Бурно подкрепян от публиката, Хюит намери сили да върне пробива буквално в последния възможен момент, с което остана в мача.
 

Прероденият Хюит стигна до първите точки за мач, но при резултат 6:5 на два пъти пропусна. Така двамата продължи битката, а решителният пробив в крайна сметка бе дело на Налбандян, който след като поведе с 8:7 нямаше проблем да затвори мача.






Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини