Евгени Донской с велика победа над Федерер в Дубай



01-03-2017 19:46 | Николай Драганов

Носителят на 18 титли от Големия шлем Роджър Федерер допусна разочароващо поражение от световния №116 Евгени Донской в двубой от втория кръг на турнира от сериите ATP 500 в Дубай след 6:3, 6:7(7), 6:7(5).

 

Това бе първа среща между двамата, а успехът над шампиона от Мелбърн дойде по изключително драматичен начин след два спечелени тайбрека, като в третия сет руснакът изоставаше с 1:5 точки. Това е може би най-голямата победа в кариерата на 26-годишният Донской, който е достигал най-много до №65 в света.

 

Федерер е седемкратен шампион от тази надпревара, но се размина с мечтата за осма титла при завръщането си на корта след успеха в Мелбърн. В следващия кръг пък Донской ще се изправи срещу 15-тия в света Люка Пуи, а при евентуален успех над французина е възможно ново голямо предизвикателство - световният №1 Анди Мъри. Преди да се стигне до подобен сблъсък британецът пък ще трябва да победи Филип Колшрайбер на четвъртфиналите. 

 

Федерер започна устремно двубоя, като успя да реализира пробив на 0 в четвъртия гейм, а малко по-късно проби отново за 5:1. Руснакът върна един пробив, а след това взе подаването си и намали до 3:5, но сервирайки за втори път за сета Роджър не трепна и реализира първия си сетбол.

 

Втората част протече равностойно, като и двамата печелеха подаванията си сравнително лесно. Първи колебания допусна Федерер в 10-ти гейм, когато при 4:5 позволи на Донской да стигне до точка за пробив с цената на сетбол. Швейцарецът обаче се спаси и вкара сета в тайбрек, където първи успя да стигне до минипробив. В края на тайбрека обаче руснакът демонстрира страхотен характер и спаси два мачбола при подавания на Федерер, а накрая успя и да обърне нещата в своя полза, печелейки с 9:7 точки.

 

Драма не липсваше и в третата част, която вървеше към триумф на Роджър след пробив в негова полза в шестия гейм за 4:2. Сервирайки за мача обаче шампионът от Мелбърн допусна колебания и позволи на съперника си да се добере до точка за пробив, която бе реализирана за 4:5. Веднага след това Донской изравни за 5:5, връщайки изцяло интригата.

 

Колебанията в играта на Федерер се оказаха истински срив и след поредица от непредизвикани грешки, макар да водеше с 30:15, а след това и с 40:30, швейцарецът в крайна сметка изгуби подававено си в ключов момент. Последва обаче нов обрат - след няколко брилянтни ретура Федерер достигна до 0:40 в подаването на Донской, който сервираше за мача. Разочарованието взе връх и руснакът допусна двойна грешка, губейки на 0 гейм, който можеше да бъде последен в мача.

 

Голямата драма обаче бе запазена за тайбрека, в който окрилен от феновете Федерер успя да поведе с 5:1 точки. Когато всички очакваха рутинно доиграване и труден, но все пак резонен успех за бившия №1, Донской успя да върне и двата минибрейка като на шега, а след това и да поведе с 6:5 точки. Федерер застана на сервис, успя да пласира добър начален удар, който Донской едва върна в корта, но при опита си да реализира директен уинър Роджър извади топката в аут, а с това подари и победата на своя съперник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини