Тенис светът е разделен относно Мария Шарапова



06-03-2017 11:35 | Николай Драганов

Бивши и настоящи тенисисти и ръководители на спорта са разделени в позициите си относно завръщането на корта на Мария Шарапова и възможността тя да получи "уайлдкард" за участие в Откритото първенство на Франция.


Рускинята ще се завърне на корта след 15-месечно наказание през април на един от любимите си турнири в Щутгарт, а освен това получи покана за участие и на силните турнири в Мадрид и Рим. Все още обаче е под въпрос дали Маша ще бъде поканена от организаторите на "Ролан Гарос".


"Това са два различни въпроса - единият е морален, а другият бизнес въпрос", коментира пред ESPN Анди Родик, който е последният американец, носител на трофей от Големия шлем. "Ако има някой по-малък турнир, който да се възползва от име като това на Мария, няма да ги обвиня, ако й дадат уайлдкард. Турнирите от Големия шлем са нещо различно. Те поддържат по-висок стандарт, защото към тях има много повече интерес", добави Родик.


Ситуацията с Мария Шарапова е уникална - и друг път играчи са опитвали да възстановят кариерата си сред наказание заради допинг, но никога досега това не се е случвало на 5-кратен носител на титли от Големия шлем. Въпреки че две от тези титли дойдоха именно в Париж, президентът на Френската тенис федерация все още не е убеден, че трябва да я покани. 


Срещу тази идея се обяви световният №1 при мъжете Анди Мъри, според когото Шарапова трябва сама да извоюва завръщането си в турнирите от Шлема. 29-годишната рускиня е на финала на своето 15-месечно наказание и ще бъде извън ранглистата, когато наказанието и изтече на 26 април. 


Нещо повече - тя все още бъде наказана, когато на 24 април по програма трябва да започне надпреварата в Щутгарт, която покани Шарапова. Поради тази причина организаторите обявиха, че ще забавят програмата и мачовете от първи кръг за деня, в който Маша ще може да се появи на корта според правилата на WTA. Но дори Шарапова да спечели този турнир, както и надпреварите в Мадрид и Рим, тя няма да събере достатъчно точки, за да намери директно място на "Ролан Гарос".


"Сложно е. Почтеността е една от нашите най-силни страни. Не можем просто така, от една страна, да инвестираме милиони в антидопингова програма и от друга страна - да я поканим", призна директорът на турнира Бернар Гюдисели, като посочи, че крайното решение ще бъде взето след разговор с директора на турнира Ги Форже. 


"Ако Френската федерация не иска да и даде "уайлдкард", това е тяхно право. По-високото ниво на интерес към този турнир означава и по-голяма отговорност. Наивно е да се твърди, че турнир като този е в същото положение като по-малка надпревара, която наистина би изгубила много от отсъствието на Мария Шарапова", коментира още Анди Родик. 


В спора се включи и нашумелият със своето ексцентрично и често провокативно поведение на корта и извън него Ник Кирьос. "Аз съм противник на всичко, за което може да се счете, че повишава твоята форма. Не съм този, който трябва да се изказва какво да получават или да не получават след като изтече наказанието им, но не ми се струва логично да подкрепяш хора, които мамят", заяви австралиецът.


Не така категорично се изказа шампионът от Делрей Бийч Джак Сок. "Честно казано, не съм мислил върху това. Не зная. Това е решение на турнирните директори. Като играч, аз не бих искал да застана зад едната или зад другата позиция", коментира той.


Пред подобна на френската дилема биха могли да бъдат изправени и организаторите на Уимбълдън, където Шарапова е шампион през 2004 година. "Ако тя не успее да се класира по точки, тогава е решение на организаторите как да постъпят. Сигурен съм, че ще помислят дълго и много внимателно за това как ще се възприеме тяхното решение и след това ще вземат правилното такова", каза Анди Мъри.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини