Федерер: Едва ли ще играя друг турнир на клей освен Ролан Гарос



03-04-2017 09:12 | Николай Драганов

Роджър Федерер продължи доминацията си през 2017 година, печелейки трети трофей след тези в Мелбърн и Индиън Уелс. В два от финалите Маестрото надигра най-големия си съперник - Рафаел Надал. Успехът в Маями пък означаваше титла №26 от "Мастърс" категория и общо №91 в кариерата му. Благодарение на забележителното си представяне от началото на годината, от новата седмица Федерер е под №4 в световната ранглиста, въпреки че пропусна цялата втора половина от 2016 година.


В мача срещу Надал в Кий Бискейн швейцарецът наниза 29 уинъра и реализира две от деветте точки за пробив, които се отвориха пред него, като същевременно спаси всички четири шанса, до които се добра Рафа. Това е трети трофей за Роджър от Маями и първи от 2006 година насам, когато победи своя настоящ треньор Иван Любичич. За първи път от 2006 година Федерер печелели в един сезон титлите от Индиън Уелс и Маями.


"Беше много равностоен мач. Може би ако не сте гледали мача и просто проверите резултата, докато стоите някъде, ще си кажете - чиста победа в два сета, това е всичко. Но това не е точно така. Рафа имаше своите шансове както в първата, така и във втората част. Беше много равностойно", коментира Роджър.


"Мисля, че във важните точки аз бях малко по-добър. Защо? Нямам обяснение. Просто мисля, че така се получи днес. Бях настроен за битка и правех всичко възможно, за да задържа това настроение. Физически, емоционално, това беше доста изтощителна седмица, така че се справих добре", добави швейцарецът. 


"Когато съм здрав и се чувствам добре, мога да показвам такъв тенис. Когато не се чувствам добре, със сигурност няма начин да играя финали и да се боря с Рафа", каза на корта Роджър, след което обяви, че най-вероятно ще си вземе сериозна почивка преди "Ролан Гарос". 


"Поради тази причина идва тази почивка в клей сезона, ще се фокусирам изцяло върху Откритото първенство на Франция, след това тревата и отново твърдите кортове. Вече не съм на 24 години, нещата са много различни и едва ли ще участвам в някой турнир на клей освен в Париж", обяви Маестрото, с което разочарова сериозно своите фенове Монте Карло, Рим, Мадрид и други.


Федерер поздрави своя достоен съперник и му пожела успех по време на сезона на клей. "Знам, че всички в твоя отбор работят много сериозно, за да се завърнеш отново в най-добрата си форма. Предстои клей сезона, така че аз съм убеден в твоите успехи", обърна се швейцарецът към своя най-голям съперник в кариерата, срещу когото има 14 победи е 23 загуби. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини