Ударно: Долгополов шокира Сьодерлинг



24-01-2011 05:28 | Николай Драгиев

Украинецът Александър Долгополов-младши постави ударното начало на втората седмица от Australian Open 2011. Той победи с 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2 Робин Сьодерлинг и така се класира за четвъртфиналите в Мелбърн. Това бе втора победа на Долгополов в пет сета, след като в предишния кръг той отстрани и Жо-Вилфред Цонга. Сега пред Долгополов предстои мач с Анди Мъри за място на полуфинал.

Необикновеният стил на Долгополов изненада Сьодерлинг, който не успя да покаже обичайната си игра, а сякаш имаше и проблем с десния крак. Подсечен бекхенд, великолепни ретури и много добър сервис бяха основните оръжия на Долгополов в неравната битка с върлината от Тибро.

Ситуацията на корта не започна толкова добре за Долгополов, който бе сред най-прогресиращите играчи на 2010 година. Сьодерлинг стартира с мощния си стил и само за 21 минути взе аванс от 6:1.

46-ият в света Долгополов отговори бързо на предизвикателството и сравнително лесно спечели втория сет с 6:3.

Нещо повече, тоталната му доминация на корта и купищата непредизвикани грешки на Сьодерлинг, доведоха нещата до 6:1 в полза на украинеца в третата част.

Сьодерлинг с много мъка и ранен пробив успя да измъкне четвъртия сет. В по-ранен етап от мача той бе искал медицинска помощ, а придвижването му по корта ставаше все по-лошо. Все пак с 6:4 той вкара двубоя в пети сет.

Нещо повече - той проби и сякаш щеше да стигне до обрат. Нищо подобно обаче не се случи и Долгополов спечели шест от следващите седем гейма. Така в кратката си кариера 22-годишният играч вече има три победи от четири мача в пет сета.

Така в Украйна имат много поводи за гордост, тъй като Долгополов-младши стана едва вторият четвъртфиналист от своята страна в турнир от "Големия Шлем" след Андрей Медведев.

В кариерата си до момента Долгополов участва в едва четвърти турнир от "Големия шлем", но вече показва забележителен прогрес. С триумфа над Сьодерлинг, той взима и първи успех над играт от топ 10.

Осминафинал от Откритото първенство на Австралия е рекорд и за Сьодерлинг, но при всички положения неговите амбиции бяха за нещо повече, още повече че той не бе губил мач от началото на сезона.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини