Надал се потял заради... калпава тениска



Надал се потял заради... калпава тениска
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
24-01-2011 19:19 | Николай Драгиев

След първата седмица на Australian Open, всичко върви повече от чудесно за Рафа Надал. Като изключим един малък проблем с екипировката. Испанският номер 1 в световния тенис се преоблича цели 14 пъти от началото на Откритото първенство на Австралия. Вместо да попива, тениската с която играе Рафа го кара да се поти още повече. Това доведе до отслабване с 2 килограма за 3 сета срещу Бърнард Томич. От неговия доставчик NIKE реагираха бързо и му прави нова тениска с 3 размера по-голяма...

Откак тренира в Австралия вече цяла седмица, Рафа Надал е решил да излиза на корта гол до кръстта в тренировките. Жегата, която мъчи испанския тенисист, принуждава сесиите му да са на закрити врати, за да може да е без официалната си екипировка на NIKE. Специалният дизайн, който направи американската фирма за спортна екипировка за лидера в световната ранглиста, дава повече проблеми, отколкото решения. Вместо да попива, тя провокира обилно потене.

В началото на годината, по време на турнира в Доха, Надал забеляза, че се поти повече от нормалното, въпреки че материята на неговата нова фанелка е именно Dri-FIT, която трябва да абсорбира влажността от тялото на спортуващия. Рафа отдаде лошото функциониране на материята, на настинката и температурата, която беше вдигнал по онова време. В Австралия обаче потенето продължи.
 
Въпреки, че престоя на корта само 4 часа и 58 минути до мача му с Марин Чилич, роденият на Майорка тенисист се преоблече цели 14 пъти, шест от които само в една единствена среща, тази срещу Томич.
 
"Потеше се прекалено и на последната тернировка сменихме тениската" - обяснава чичо му Тони. На Надал му харесва да играе с полепнала по тялото тениска, но от днес до края на турнира в Мелбърн ще се наложи да използва няколко размера по-голяма."
 
На тренировката в неделя той е пробвал новия си официален екип – 3 размера по-голям от обичайния. "NIKE работи, за да намери най-бързото и адекватно решение на този проблем" - коментират от фирмата. Американската компания облича и други испански спортисти като Пау Гасол, Рики Рубио, Хуан Карлос Наваро.
 
Персоналният лекар на Рафа, Анхел Руиз Которо добавя – "Терморегулацията на организма понякога има пикове и спадове, Рафа в момента е дебалансиран в това отношение. Не е нормално в рамките на само 3 сета да свали цели 2 килограма. Налага се да се възстановява с изотонични напитки."
 
Номер 1 в световния тенис пие "Възстановяване" - специална изотонична напитка, имаща за цел доброто възстановяване на функциите на организма след голямо физическо натоварване и обилно потене. Спортната напитка съдържа глюкоза, фруктоза и минерални соли, с които Рафа се хидратира преди, по време и след мач. "Ще се наложи да започне да се храни с елементи, богати на добри въглехидрати, като например банан и то минути преди за излезе на корта" - допълва д-р Которо.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини