Факт: Само два пъти Надал е започвал сезона по-силно



10-04-2017 15:37 | Станко Димов

Рафаел Надал започна сезон 2017 обещаващо. Макар да не спечели титла, испанецът участва на 3 финала – Australian Open, Акапулко и Маями, което му помогна да се завърне в челната петица на ранглистата.

Сега пред Матадора предстои любимата част от годината – сезонът на клей, а за първи път в последните 3 години Надал ще започне кампанията на червено без да е измъчван от каквато и да било контузия.

„От началото на годината всичко се развива по-добре за мен, отколкото съм очаквал”, коментира Надал, който се завърна на корта в края на декември и спечели демонстративен турнир в Абу Даби, след като не беше играл в продължение на 3 месеца.

„Доволен съм от първата част на сезона на твърди кортове. Спечелих много двубои, много точки”, каза Рафа.

Статистиката показва, че испанецът е заработил точно 2235 точки от началото на годината, което го нарежда на второ място в света по този показател, изоставайки само от Федерер. За справка – миналата година по това време Рафа беше спечели едва 800 точки и беше под №14 в класацията Race To London.

Само два пъти в кариерата си до момента Надал е печелил повече точки в първата четвъртина от сезона – през 2009 (3525 точки) и 2014 (2595 точки).

„Предстои ми да защитавам много точки в следващите турнири на клей, особено в първите три, но в същото време аз вече спечелих доста точки през сезона, което е от полза”, коментира Надал, който има да защитава 2040 точки в Монте Карло (1000), Барселона (500), Мадрид (360) и Рим (180), преди да започне „Ролан Гарос”.

Предвид факта, че Федерер няма да участва до „Ролан Гарос” и колебливото представяне на първите двама в ранглистата – Анди Мъри и Новак Джокович, пред Рафа Надал се открива отлична възможност да натрупа увереност преди втория за сезона турнир от Големия шлем.

„Играя на много високо ниво и вярвам, че съм в състояние да печеля титли”, каза Рафа в Маями. „Играя достатъчно добре, за да се боря за всеки един трофей. Ще бъда готов за Монте Карло. Винаги ми е било от полза, когато започна сезона на клей в добра форма. Нямам търпение да играя на червена настилка отново”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини