Неостаряващият Хаас надигра 19-годишен талант



11-04-2017 08:11 | Николай Драганов

Бившият №2 в света Томи Хаас записа първа победа през 2017 година, надигравайки 20 години по-младият американски талант Рейли Опелка със 7:6(5), 4:6, 6:3 на турнира от сериите ATP 250 в Хюстън.


Разликата между 39-годишният Хаас и 19-годишният Опелка е осмата най-голяма в тура от 1985 година насама. Най-голямата разлика засега е в мача между 18-годишния Доминик Тийм и 44-годишният Томас Мюстер, които се срещнаха във Виена през 2011 година, а младокът взе победата.


Това е четвърта надпревара през 2017 година за германеца, който се възстанови от поредна операция. На Australian Open и в Делрей Бийч и Маями Хаас допусна поражения още в първия си мач, но на червените кортове в Хюстън дочака първата си победа. Германецът е шампион от Хюстън през далечната 2004 година. 


"Страхотно е да спечелиш такъв мач, особено срещу младок, който ще бъде част от тура още дълго време. Опитът да овладееш нервите си, когато се опитваш да спечелиш мача, са нещо което няма как да тренираш. Можеш да тичаш цял ден на тренировъчното игрище, да прекараш часове във фитнеса, но никога не е същото като самия двубой", коментира Хаас и изрази надежди, че ще се възстанови за следващия си двубой в сряда.


Задачата на намиращия се под №826 в ранглистата Томи Хаас във втори кръг е повече от сериозна - поставеният под №1 в схемата Джак Сок, който почива в първи кръг. Хаас и Сок имат два двубоя помежду си и делят по една победа, но не са срещали от януари 2014 година. Въпреки че германецът играе последният си сезон в професионалния тур, той беше категоричен, че участието му не е акт на носталгия и мисли единствено за победата над Сок.


"Честно казано, аз не знам друг начин. Ако не се боря за победата и не давам най-доброто от себе си, тогава не виждам никакъв смисъл. Просто се надявам да бъда способен да завърша по своите правила и да участвам още веднъж в турнирите, които толкова обичам", подчерта Томи, който е един от любимците на всички играчи в тура и на милиони фенове по цял свят.


В двубоя срещу младият талант Опелка, който е с впечатляващи размери - висок е 211 сантиметра и тежи 100 килограма, Хаас демонстрира отлична форма и възможност да се бори наравно в дълъг маратон на корта. Двамата не допуснаха пробиви в първата част, а в тайбрека германецът първи загуби подаването си за 4:2, но при 5:3 спечели четири поредни точки, а с това и първата част. Един пробив се оказа достатъчен за Опелка във втория сет.

 
Германецът показа впечатляващ тенис в третата част - той изгуби едва четири точки от сервис, а същевременно реализира една от деветте точки за пробив в четвъртия гейм, което му донесе победата след 2 часа и 11 минути на корта.


В друг двубой от турнира в Хюстън още един германец в лицето на Дъстин Браун се поздрави с успех. Той се наложи над действащия шампион Хуан Монако след 7:6(7), 6:3. За място сред най-добрите осем Браун ще спори с американеца Стив Джонсън. Напред без игра продължава и Никлас Кикер заради травма на младия му съперник Ноа Рубин. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини