Изящният Федерер вдигна оборотите навреме (видео)



25-01-2011 05:54 | Николай Драгиев

Магьосникът от Базел - Роджър Федерер вдигна оборотите тъкмо навреме и с лекота се класира за полуфинал на Откритото първенство на Австралия в осма поредна година. Той победи с внушителното 6:1, 6:3, 6:3 своя сънародник Станислас Вавринка. Очакваният сериозен тест за Федерер срещу невероятно играещия Вавринка, просто не се състоя. Фамозната игра на Федерер съсипа натрупаното от Вавринка самочувствие до момента и той не можа да предложи сходна като игра класа.

Двубоят продължи 107 минути и в него Федерер показа всичко най-добро от играта си. Освен това той бе изчистил максимално непредизвиканите грешки, което бе лоша новина за Стан. Възпитаникът на Петер Лундгрен успя да пласира близо 190 уинъра от началото на турнира, но в този мач направи 21.

"Играх много добре. Беше важно как ще започне мачът. Той се приспособи по-трудно към условията и това му попречи. Аз се чувствах отлично и успявах да разнообразявам играта си. Сервисът ми бе чудесен, но искам да отбележа и ретура си, който много ми помогна. Съвсем естествено повишавам нивото си на игра във втората седмица. Настроението като цяло е приповдигнато и това ми се отразява положително.

"Бердих и Джокович са страхотни играчи, в чудесна форма са. Със сигурност няма да ми е лесно да стигна финал," коментира Федерер, който призна пред Джим Къриър, че "краде" по четири кърпи от централния корт след всеки мач.

Със 77% вкаран първи сервис Федерер отчая Вавринка, който стигна едва до една точка за пробив в целия мач и разбира не успя да я реализира. Бившият номер 1 бе много акуратен на мрежата и спечели 60% от точките. Особено интересно бе в края на втория сет, когато Фед обърна двубоя почти на демонстративно ниво. Той редуваше гениални къси топки, с прекрасни волета, а дори и "хот-дог", който почти прехвърли Вавринка.

Битката започна отчайващо за Вавринка. Федерер проби бързо и след седем минути игра вече водеше с 3:0. От този момента бе ясно кой ще поведе в резултата.

Вторият сет бе малко по-равностоен в началото. При 3:2 за Вавринка, той пропусна точка за пробив и както често се случва, още при следващия си начален удар, той загуби гейма. Оттам Федерер продължи да "руши" самочувствието на опонента с някои съвършени изпълнения.

В третия сет Вавринка съвсем свали гарда и дори си позволи да счупи брутално своята ракета. Въпрос на време бе Федерер да приключи всичко в своя полза и той го стори след 6:3.

Позитиви от представянето на Australian Open има и за Вавринка, който ще бъде на 13-15-о място в световната ранглиста. Освен това той подобри най-доброто си постижение в Големия шлем - четвъртфинал.

Следващият съперник на Федерер ще бъде Новак Джокович.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини