Класика: Звонарьова срещу Клайстерс на полуфинал



26-01-2011 05:51 | Николай Драгиев

Съвсем според всички очаквания световните номер 2 и 3 Вера Звонарьова и Ким Клайстерс стигнаха до полуфиналите на Australian Open 2011. Така двете ще се срещнат в повторение на финала от US Open 2010, когато белгийката бе във вихъра си.

Пореден особено убедителен двубой изигра Вера Звонарьова. Рускинята се справи с 6:2, 6:4 за 75 минути игра с Петра Квитова. Особено любопитно е, че Вера надви три поредни чехкини, всичките играещи с лява ръка.

Уравновесената, много прецизна игра на Звонарьова се оказа напълно достатъчна за нея, да преодолее кълбото от нерви Квитова. В първия сет Звонарьова бе почти перфектна и не правеше никакви грешки за разлика от Квитова.

Рускинята запази инерцията и поведе с 3:0 и във втората част само след 40 минути игра. Инцидент в публиката, както и празнични салюти по повод националния празник на Австралия, смутиха Звонарьова, която загуби концентрация.

Квитова се възползва и обърна нещата до 4:3. Вместо да изпадне в дупка, Звонарьова за пореден път демонстрира израстването си като спечели три поредни гейма и подпечата мястото си на трети пореден полуфинал от "Големия Шлем".

Самата Звонарьова излезе с траурна лентичка заради атентата в Москва. "Обадих се вкъщи, за да се уверя че всички са ок. Наистина невероятна трагедия," коментира Вера.


В другата среща битката бе по-равностойна, но отново фаворитът наложи волята си. Ким Клайстерс надви с 6:3, 7:6 Агниешка Радванска и ще се опита да дублира титлата си от US Open. В Мелбърн белгийката е достигала максимум финал.

Клайстерс можеше да стигне и доста по-бързо до крайния успех, но спад в играта й през втория сет осуетиха това. Все пак след лесния първи сет Ким поведе с 4:2 във втория.

Тогава Радванска се разигра, излизанията й на мрежата бяха много добри и това й помогна да стигне до 5:4 и възможност да сервира за сета. Няколко дълги и много оспорвани разигравания обаче, дадоха отново предимство на Клайстерс, която оцеля в трудната ситуация. В последвалия тайбрек, Клайстерс за трети пореден дълъг гейм в хода на турнира, наложи волята си със 7:4 точки.

"Мачът бе доста тежък. Бях доста уморена, краката ми тежаха. Важното е, че го измъкнах. Надявам се опитът ми да натежи и да спечеля турнира. Никоя от останалите състезателки не е печелила в "Големия Шлем", пожела си Ким.

Историята на двубоите между Звонарьова и Клайстерс е доста любопитен. Белгийката води с 6:3 победи.

През 2010 година те се срещнаха цели четири пъти. Интересното е, че в три от случаите победата бе за рускинята. На Уимбълдън Звонарьова се наложи в три сета, след това го стори отново в Монреал, но след това дойде големият удар на Клайстерс. Бившата номер 1 разгроми съперничката си във финала на US Open с 6:2, 6:1 за час игра.

В края на годината Клайстерс се подигра с рускинята като я остави да спечели техния мач от груповата фаза на заключителния турнир в Доха, тъй като искаше да запази сили за следващата фаза.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини