Давид Ферер лиши травмирания Надал от "Рафа Шлем"



26-01-2011 14:50 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал отпадна от Откритото първенство на Австралия. Той бе победен от сънародника си Давид Ферер след 6:4, 6:2, 6:3 в четвъртфиналите. По този начин Надал пропусна възможността да спечели така наречения "Рафа Шлем".

За самия Надал спечелването на днешния двубой бе "мисия невъзможна", тъй като той очевидно имаше проблем с мускулни влакна на лявото бедро и това не му позволи да се движи нормално.

През миналата година Надал напусна Мелбърн Парк при сходни условия, отново на четвъртфинал, но срещу Анди Мъри. В този случай проблемът му бе свързан с коляното. От тогава досега Надал спечели 25 поредни победи в турнири от "Големия Шлем", което му осигури три трофея един след друг - "Ролан Гарос", Уимбълдън и US Open.

 

"Рафа е джентълмен, въпреки че бе контузен доигра мача. Аз от моя страна бях длъжен да завърша на ниво. Просто не е нормално да победиш Надал в 3 сета, ако той не е контузен", сподели Ферер секунди след триумфа.


"Тактиката ми бе да играя агресивно. Опитах се още от първата точка да излизам на мрежата, да търся печелившия удар. Сега ми предстои мач с Анди Мъри, със сигурност няма да бъде лесно, но ще опитам да играя на ниво".

Двубоят започна в изключително интензивно темпо и първите три гейма отнеха близо 30 минути. Още при първата почивка, Надал поиска медицинска помощ и крака му бе превързан в съблекалнята. Испанецът изглеждаше доста уплашен и търсеше с поглед своя щаб, където лицата също бяха посърнали.


Ферер от своя страна не загуби концентрация и поведе убедително в резултата. Сервирайки за сета обаче той бе пробит и резултата изравнен - 4:4. Надал обаче не издържа повече в този сет и той отиде в сметката на Ферер - 6:4.

С началото на втория сет Надал тръгна с пробив и това обнадежди публиката, че нейният любимец ще може да обърне нещата. Въпреки паузата за честването на националния празник на Австралия, през която отново бе оказана помощ на Надал от физиотерапевт, Ферер бързо наложи волята си и взе втория сет с 6:2.

До последния възможен момент на третия сет Надал се бореше, за да се задържи в мача, но това не бе възможно. Ферер, макар и доста трудно удържа и третия сет с 6:3.

Така в полуфиналите Давид Ферер ще играе с Анди Мъри. Двамата са се срещали пет пъти до момента. Испанецът води с 3:2 победи, но всичките му успехи са на клей.

Разбира се проблемите на Надал не бива да отнемат от заслуженото признание за Ферер, който бе готов за голяма битка. Тъкмо втората ракета на Испания бе възможно най-лошия опонент, за играч който не се чувства на 100%. От началото на годината Ферер няма загуба, показва отлично ниво на игра, добра физическа подоготовка и напълно заслужено стана шампион в Окланд преди дни.

В другия полуфинал, в четвъртък от 10,30 часа българско време, на корта ще се изправят Роджър Федерер и Новак Джокович.


Дайте вашето мнение за случилото се? Ще се възстанови ли Надал или този път проблемът ще бъде перманентен?




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини