Удвоят допинг тестовете в тениса



29-04-2017 10:23 | Николай Драганов

Важни промени в антидопинговата програма в тениса ще влязат в сила от 1 май. Това стана ясно след среща между представители на ITF, ATP, WTA и ръководствата на турнирите от Големия шлем. 


От сега нататък годишно ще бъдат извършвани 8000 допинг теста, което е почти двойно на тестовете, извършени през миналата година - 4899. Това ще се случва както на самите турнири, така и извън тях, а също така ще бъдат включени и повече конкретни надпревари от преди.


250 играчи ще бъдат тествани по новата програма ABP (Athlete Biological Passport), която беше въведена преди няколко години. Ще се подобри и качеството - 50% от пробите на топ играчите ще бъдат съхранявани дългосрочно, така че да могат да бъдат изследвани отново по нови методи. 


Очевидно всичко това изисква и повече пари - бюджетът за 2017 година ще скочи до 4,5 милиона долара, което е двойно спрямо миналата година. 


Помолена да коментира тази новина, Мария Шарапова я подкрепи с две ръце. "Определено приветствам това. Изобщо не съм срещу нея. Прекрасно е", заяви Маша, която се завърна след 15-месечно наказание заради употребна на забранена субстанция.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини