Уайлд кард или не



01-05-2017 14:53 | Станко Димов

Ще получи ли Мария Шарапова „уайлд кард” за „Ролан Гарос”? Това е въпросът, който си задават всички в WTA през последните седмици. Или поне така излиза, съдейки по изказванията в медиите. Почти не остана тенисистка от Топ 20, да не кажа Топ 50, която да не взе отношение по темата. И повечето са против.

Разбираемо. Шарапова е двукратна шампионка в Париж, една от най-добрите тенисистки в света през последните 10-15 години. Като добавим и отсъствието на бременната Серина Уилямс, пред рускинята се открива златен шанс да търси нов триумф във френската столица. Шарапова ще бъде претендент, при това от големите в Париж и нейните колежки го осъзнават, вероятно ѝ затова не я искат там.

Да, ама вероятно ще я получат. Просто е. Защото тенисът освен, че е елитен спорт е и доходоносен бизнес. Няма турнирен директор в света, който да не иска продажбата на билети да върви и трибуните да бъдат пълни. А Шарапова продава най-много, факт. Без значение дали е №1 или е извън първите 200, рускинята е най-популярната тенисистка в наше време, доказват го и броят последователи в социалните мрежи. Логично всеки директор би желал да се похвали, че в неговия турнир ще участва Мария Шарапова. И в това няма нищо лошо, колкото и да недоволстват колежките на рускинята.

Досадна стана и тезата за моралната страна на нещата. По никакъв начин не искам да защитавам действията на Шарапова от началото на миналата година и употребата на забранени вещества. Тя заслужаваше да бъде наказана и достойно си понесе последствията от незаконните действия. Сега рускинята е свободна да играе отново и дали ще получи „уайлд кард” за „Ролан Гарос” или друга надпревара е въпрос на личен избор на организаторите, не на морал. А те са достатъчно разумни, за да се възползват от популярността на Шарапова, с която да напълнят трибуните, съответно касите си.

„Уайлд кард” трябва да се дава на хората, които могат да генерират най-голям интерес, да стигнат далеч в турнира, както и на най-добрите, които са на разположение в момента. Мария отговаря на всички тези критерии. Това мнение изказа бившият №1 при мъжете Анди Родик. Трудно бих добавил нещо.

Искат или не Бушар, Радванска и компания, Шарапова се завърна. Рускинята не отговори на словесните им атаки, но бъдете сигурни, че няма да пропусне възможността да им отговори на корта. И отговорът ѝ (най-вероятно) няма да им хареса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини