Ли На преодоля драматично "китайската стена" Вожняцки



27-01-2011 07:38 | Николай Драгиев

Китайката Ли На стана първата представителка на своята страна с финал в Шлема, след като постигна драматичен обрат с 3:6, 7:5, 6:3 над Каролина Вожняцки за 2 часа и 30 минути игра. Така датчанката за пореден път не успя да стигне до двубой за титла в турнир от "Големия Шлем".

Въпреки че Вожняцки бе като "китайска стена" пред ударите на Ли, азиатката успя да направи изключителен обрат, спасявайки мачбол във втория сет. В решителния трети сет Вожняцки нямаше аргументи и не направи нито един уинър срещу 15 за съперничката. След турнира Ли ще може да стигне до пето място в световната ранглиста, а Вожняцки със сигурност остава като №1.

В първия сет нервите на Ли не издържаха, която трудно намираше отговори на стабилната игра, която предложи Вожняцки. Датчанката направи само четири печеливши удара, но въпреки това стигна до два пробива и затвори с 6:3.

Вожняцки задържа предимството си и до началото на втория сет. Тя поведе с 3:1 и изглеждаше, че няма какво да я спре. При 4:2 Ли обърна тежък гейм от 0:30 и се задържа в срещата. Последва пробив и резултатът стана 4:4. Вожняцки отново проби за 5:4 и при свой сервис пропусна да завърши мача, след като бе само на точка от това. Невероятен форхенд по правата на Ли На, я лиши от тази възможност.

Нещо повече - Ли заигра феноменално, започна да притиска тотално от ретур и това даде резултат. Вторият сет бе приключен след двойна грешка на Вожняцки.

В третия сет Ли бе по-добрата тенисистка. Въпреки че продължи да прави доста грешки, уинърите й особено от форхенд бяха перфектни. Освен всичко дори лабилната й игра на мрежата се получаваше. Тя дръпна с 4:2 и методично наложи волята си, въпреки че пак не бе стабилна на свой сервис. Изморената от маратона Вожняцки така и не успя да пласира нито един завършващ удар за близо 50 минути игра.

Китайката бе много щастлива след успеха и не пропусна да се шегува в типичния си стил. "Не започнах много добре, но това е защото не се наспах. Моят съпруг хъркаше и се будех на всеки час," пошегува се Ли, която определено държи под чехъл своя миролюбив спътник.

На въпрос какво я мотивира да направи този обрат, отговорът бе лаконичен: "Наградният фонд". От началото на сезона Ли вече има титла в Сидни и 11 поредни победи. Срещу Вожняцки пък тя увеличи сметката си на три поредни успеха, включително и на миналогодишния Australian Open.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини