Кралят е на колене: Шампионски триумф за Ноле (видео)



27-01-2011 13:35 | Николай Драгиев

Световният номер 3 Новак Джокович даде категорична заявка, че 2011 година може да бъде предопределена за него. С възхитително представяне той победи Роджър Федерер в полуфиналите на Australian Open 2011 със 7:6(3), 7:5, 6:4 за близо три часа игра. По този начин Джокера надви за втори път Федерер в тази фаза на Откритото първенство на Австралия. Първият случай бе през 2008 година, когато след това той вдигна и трофея.

От своя страна Роджър Федерер не успя да защити титлата си от миналата година и така ще изостане още от Рафаел Надал в световната ранглиста. За първи път от периода Уимбълдън 2002 - Ролан Гарос 2003, Федерер остава без титла от "Големия Шлем" в четири поредни турнири. За сърбина пък най-добрият период в кариерата продължава, след като той спечели през декември и "Купа Дейвис" в Белград. Неслучайно и целият екип на Джокович е издържан в цветовете на родната страна.

Самата битка на "Род Лейвър Арина" бе от изключително високо качество, независимо че Федерер не показа най-доброто от уменията си. Въпреки категоричния успех с 3:0 за Джокович, двубоят бе напълно равностоен, но сърбинът бе господар на корта във важните точки.

"Това е един от най-добрите мачове, които изобщо съм играл. За мен Australian Open е много специален турнир и се радвам, че стигнах до успеха. Давид и Анди са страхотни играчи и няма да ми бъде лесно срещу никой от тях. Това е финал на "Голям шлем", така че всичко може да се случи," заключи Джокович.

Двамата изиграха потресаващ първи сет, който завърши с тайбрек. Преди него Джокович бе спасил една точка за пробив, а в неговото протежение и двамата сравнително стабилно задържаха подаванията си. В тайбрека започна разрухата в бекхенда на Федерер. Той подари няколко евтини грешки на перфектния Ноле, който не допусна колебание - 7:3 точки.

Вторият сет също бе истинско украшение за зрителите. Сърбинът тръгна с пробив, но много скоро Федерер смени тактиката, започна да се брани по-разумно, а успяваше и да изненада съперника с къси топки. Всичко това го доведе до аванс от 5:2. Първият сервис на Федерер падна под 50% и с оглед явното превъзходство на Джокович от основната линия, неминуемото се случи - Джокера върна пробива. И не само го върна, а взе пет поредни гейма за 7:5. В края ФедЕкспрес бе абсолютно безпомощен и редовно забиваше топката в мрежата.

Интересно бе, че Федерер се изнерви и дори си позволяваше реплики към Джокович, който типично за едни по стари времена, тупкаше по над 10 пъти топката. Освен това швейцарецът имаше претенции заради комуникация между Новак и неговия щаб, където се кипреше и Ана Иванович.

Мотивацията на бившия номер 1 в света не изчезна и въпреки загубата на втория сет. Той стартира добре третата част като веднага получи две точки за пробив в подаването на Ноле при 1:1 гейма. Джокович намери своя ритъм и се спаси в маратонски гейм. Нещо повече - както често се случва още в следващата партия, той стигна до пробив в началния удар на Фед.

Така се стигна до 4:3 и сервис на Джокович. С по-добра игра Федерер даде надежда на своите фенове по трибуните, че може да се върне в мача. Той получи точки за пробив, но Джокович спаси повечето от тях с брутални сервиси. Швейцарецът някакси стигна до 4:4, показвайки признаци на живот. Превъзходството на Джокович обаче бе твърде голямо и той приключи двубоя с 6:4 от третия мачбол.

Това е втори пореден финал на турнир от "Големия Шлем" за Новак Джокович, след като той стигна до тази фаза на US Open. Неговият съперник в неделя ще бъде определен от сблъсъка между Давид Ферер и Анди Мъри, които играят петък от 10,30 часа българско време.


При победа на шотландеца, която е по-вероятна, ще се очертае изключителен финал между двамата най-добри в последните години след Федерер и Надал. Новак води с 4:3 успеха срещу Мъри, но британецът има три поредни победи, при това на твърди кортове.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини