Цонга спечели битка №13 с Бердих за титлата в Лион



Цонга спечели битка №13 с Бердих за титлата в Лион
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
27-05-2017 17:52 | Николай Драганов

Жо-Вилфред Цонга триумфира с титлата от турнира от сериите ATP 250 в Лион след победа със 7:6(2), 7:5 над един от най-често срещаните си съперници в лицето на Томаш Бердих. 


Намиращите се съответно под №13 и №14 в ранглистата тенисисти се срещнаха за 13-ти път в професионалния тур, а французинът взе пета победа. Тя му донесе и първа титла на клей в кариерата.


Трофеят е под №3 за Цонга през 2017 година, след като по-рано през годината той триумфира в Ротердам и Марсилия. Любопитна подробност е, че цели осем от общо 15-те титли на Цонга са извоювани на родна френска земя, съответно в Париж, Марсилия, Метц или Лион. 


Цонга и Бердих изиграха оспорван двубой, който бе решен от няколко точки. В първата част двамата пропуснаха общо пет точки за пробив, но при всички случаи сервиращият се справи. Така се стигна до тайбрек, в който французинът показа по-здрави нерви и успя да вземе четири пъти подаването на съперника, което му донесе успеха. 


Един пробив в ключов момент - последния 12-ти гейм , се оказа решаващ за победата на Цонга във втория сет със 7:5, а с това и мача за титлата бе решен в негова полза.

 

За Томаш Бердих загубеният финал бе под №18 в кариерата му. Чехът има и 13 титли, последната от които през миналата година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини