Цвети пред Tennis24.bg: Загубите ми помогнаха да спечеля днес



30-05-2017 16:24 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Париж

Цветана Пиронкова даде интервю за пратеника на Tennis24.bg час след победата си в първия кръг на "Ролан Гарос" срещу Мона Бартел с 6:0, 6:4. С широка усмивка четвъртфиналистката от миналата година отговори на всички въпроси.


- Цвети, отново си в  Париж и отново виждаме пълна промяна в играта ти. На какво се дължи това?
- Чак пълна не бих казала. Започнах сезона с хубава победа в Шензен с добра игра. На Аustralian Оpen играх добре, също и в Доха. За съжаление след това настъпи спад. Опитвах се да добавям по нещо в играта си и да извличам поуки от всеки мач. Мисля, че днес точно тези няколко поредни загуби ми помогнаха да изчистя грешките си, да съм пределно мотивирана на „Ролан Гарос“ и да спечеля.


- На клей не направи добър сезон, но днес беше фантастична – невероятен първи сервис, стабилни форхенд и бекхенд, с които постигна много уинъри…
- Да, загубих и трите си мача на червени кортове, но пак ще кажа, че тези загуби ми помогнаха да победя Бартел днес. Знаех, че първия сервис е изключително важен и се концентрирах върху него. Също така се опитвах да държа топката в корта с добро темпо и съм много щастлива, че успях да го направя, защото никога няма гаранция, че ще се получи. Затова тенисът е толкова вълнуващ спорт – може да се очаква всичко от всеки.


- Мина ли ти през ума преди мача, че срещу германката си играла два пъти и си загубила?
- Излизайки на корта за всеки нов мач трябва да се стараеш да "изчистиш" миналото. Днес реагирах според момента и за щастие се получи.

- Тази седмица, която прекара в Париж, ти е помогнала да се адаптираш добре. Григор Димитров каза, че кортовете са много по-бързи от миналата година. Ти как ги намираш?
- Със сигурно са бързи, казвала съм, че това са най-бързите и най-качествените клей кортове в света. Григор е много по-чувствителен към корта от мен. Лично аз не намирам настилката на „Ролан Гарос“ за по-бърза от миналата година.

- За времето какво ще кажеш? Миналата година игра при студ и дъжд, сега е топло и ясно.
- Сега времето е приятно за игра. Миналата година беше извън нормата, толкова дъжд в Париж аз лично не си спомням. Условията са супер, турнирът е страхотно организиран, както винаги.

- Това е 12-ото ти участие на „Ролан Гарос“. Къде поставяш победата над Мона Бартел сред другите ти успехи тук?
- Със сигурност е една от хубавите ми победи. Имах много драматична загуба от нея на US Open. Но затова знаех какъв е манталитетът на Мона и че не бива да я оставям да играе своята игра. Макар че имах критичен момент в мача днес.



- Как успя да се върнеш във втория сет след 1:4 и 0:40?
- Играех за всяка точка, не съм мислила „ей сега ще направя обрата“. Бях се концентрирала върху всяко едно разиграване и това даде резултат.

- Миналата година стигна до четвъртфинал в Париж. Можеш ли да направиш „римейк“ сега?
- Много е рано да се говори. Гледам нещата мач за мач. Сега ми предстоя двубой с много трудна съперничка – Елина Свитолина. Не сме играли с нея досега, но сме тренирали няколко пъти заедно, макар и отдавна, така че знам какво да очаквам. Труден мач ще бъде, но и добро предизвикателство за мен.

- Свитолина идва с 2 титли на клей и общо 4 този сезон. И Бартел дойде с 12 победи на червено, но…
- Тези неща звучат много интересно статистически, но когато излезем на корта положението е различно. Всеки мач е нов и започва от 0:0.

- Украинката каза на пресконференцията си, че е изненадана, че си победила и като че ли остана доволна от този факт.
- Не ми правят впечатления такива изказвания. Да, Елина прави много хубав сезон, но аз ще играя точка за точка и каквото стане.

- Тук си с много от най-близките ти хора. Успя ли да им покажеш Париж?
- Честно казано не сме имали много време за разходки. Но Париж е изключително красив град. Ние не сме в центъра, но излизайки за вечеря усещаме атмосферата. Прави ми впечатление вкусът и естетиката на парижани.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини