Вавринка е най-възрастният финалист в Париж от 44 години



09-06-2017 18:33 | Любомир Тодоров

За втори път в кариерата си Стан Вавринка се класира на финала на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос".


Шампионът от 2015-а и трети в схемата швейцарец надделя над световния номер едно Анди Мъри с 6:7(6), 6:3, 5:7, 7:6(3), 6:1 след повече от 4 часа и половина игра и взе един вид реванш за миналогодишната си загуба на същата фаза тук.

 

Така Стан стана със своите 32 години и 75 дена стана най-възрастният финалист в Париж след 33-годишния Ники Пилич през 1973-а.


В първата част Вавринка натисна спусъка с пробив за 5:3, след което сервираше за сета, но допусна 4 грешки от форхенд и Мъри върна брейка. В последвалия тайбрек швейцарецът стигна до сетбол, но не успя да го реализира. После финалистът от миналата година Анди се добра до точка за спечелване на частта и успя след сбъркан бекхенд на съперника. Сетът продължи 75 минути и беше първият загубен от Вавринка в турнира.


В следващия Стан проби на нула за 4:3, но този път успя да затвърди. В деветия гейм носителят на 3 титли от Големия шлем стигна до сетбол и незабавно го реализира, след печеливш форхенд ретур.


Вавринка продължи да доминира и в третата част, като се възползва от проблемите на Мъри с първия сервис и някои негови непредизвикани грешки. Така тенисистът от Лозана проби за 2:0. Шотландецът успя да спре негативната серия от седем загубени гейма при 1:3. Веднага след това Анди върна пробива. Двамата си размениха по още един брейк. В деветия гейм възроденият Мъри имаше две точки за пробив, след който да сервира за сета, но съперникът се спаси с хладнокръвна игра. Двукратният олимпийски шампион стигна до брейка при 6:5. След това Мъри сервира успешно за сета и след точно 3 часа игра поведе с 2-1.


В четвъртата част всеки печелеше подаването си и се стигна до тайбрек. В него Вавринка поведе с 4:2 точки при смяната на половините на корта. При 6:3 той имаше три сетбола и реализира още първия с мощен ретур уинър от форхенд.



Швейцарецът стартира заключителния сет с пробив на 15, който затвърди с гейм на нула за 2:0. Мъри допусна много грешки и изглеждаше в криза, а Стан нижеше уинъри по правите. Вавринка продължи да доминира и направи втори брейк. Стигна се до 5:0 и Вавринка сервираше за място на финала, но не беше концентриран и Анди взе гейма и избягна нулата. В следващата игра швейцарецът стигна до два мачбола и приключи още при първия с бекхенд по правата, който взриви "Филип Шатрие".

 

Stan The Man излиза на четвъртия си финал в търсене на четвърта титла от Шлема, след като наниза 87 печеливши удари при 77 непредизвикани грешки. Световният №1 Мъри завърши с по 36 уинъра и грешки.

Съперникът на Вавринка за двубоя в неделя се определя в срещата между Рафаел Надал и Доминик Тийм.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини