Финалистките в Париж са печелили титли в България



10-06-2017 07:00 | Любомир Тодоров

В събота, от 16 часа (българско време), на централния корт "Филип Шатрие" трябва да започне финалната среща при жените на "Ролан Гарос". Третата в схемата Симона Халеп и непоставената Йелена Остапенко ще определят шампионката в турнира от Големия шлем в Париж.


Двете тенисистки ще играят за първи път помежду си, но има нещо което ги свързва от наша гледна точка. И Халеп, и Остапенко са играли в България и са печелили титли.


За румънката предполагам, че всички знаят, че победи в Турнира на шампионките през ноември 2013 година. Тогава Симона победи в групата в зала "Арена Армеец" Ализе Корне, Анастасия Павлюченкова и появилата се като резерва Елина Свитолина. На полуфинала Халеп направи обрат срещу Ана Иванович за успеха с 2:6, 6:1, 6:3. На финала тенисистката от Констанца също загуби първия сет, но спечели купата след победа над Саманта Стосър с 2:6, 6:2, 6:2.


Латвийката Остапенко пък грабна титлата в турнира за девойки в Хасково "Кенана Къп". През април 2011 година Йелена загуби само един сет по пътя към трофея. На финала 14-годишната тогава спортистка от Рига надигра Анастасия Вдовенко от Молдова с 6:2, 6:4.


Иначе и двете са печелили титли от Големия шлем при девойките. Симона - на "Ролан Гарос" през 2008 г., а Йелена - на Уимбълдън през 2014 година.


По пътя си до финала в Париж Остапенко записа четири трисетови победи (над Луиза Кирико в първи кръг, над Саманта Стосър на осминафинал, над Каролине Вожняцки на четвъртфинал и на полуфинала над Тимеа Бачински). В другите си два мача, срещу олимпийската шампионка Моника Пуиг и Леся Цуренко тя се справи в по два сета.


Халеп пък обратно: постигна четири поредни двусетови успеха (над Яна Чепелова в първи кръг и след това над Татяна Мария, Дария Касаткина и Карла Суарес Наваро). Последваха победите в по три части за финалистката от 2014 година над Елина Свитолина и Каролина Плишкова.


Ако 25-годишната Симона Халеп триумфира на финала тя освен, че ще вземе първи трофея от Шлема, ще оглави и световната ранглиста в понеделник. Тя ще стане и втората румънка с титла в Париж след нейната мениджърка Вирджиния Ружици, която вдигна купа "Сюзан Ланглен" през 1978-а.

 


Ако 20-годишната латвийка спечели в събота, то тя ще стане първата непоставена шампионка на "Ролан Гарос" в Оупън ерата. До момента най-нископоставената е била №10 Жустин Енен през 2005 година. А в Големия шлем единствените непоставени победителки са били Серина Уилямс през 2007-а на Australian Open и получилата "уайлд кард" Ким Клайстерс през 2010-а на US Open. Само с достигавето си до финала Йелена Остапенко вече прелетя 29 места в световната ранглиста и ще дебютира в Топ 20 под №18. А при титла тя ще се изкачи дори до 12-ата позиция.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини