Победителката Йелена: Бих искала да спечеля всички турнири от Шлема



11-06-2017 10:55 | Любомир Тодоров

 

Йелена Остапенко спечели титлата от Откритото първенство на Франция по тенис и предизвика голяма сензация. На финала тя надигра Симона Халеп с 4:6, 6:4, 6:3. На шампионската си пресконференция 20-годишната латвийка отговаряше в характерния си лаконичен стил. Ето какво каза момичето от Рига.


- Поздравления за твоята първа титла. На предишната си пресконференция каза, че си се концентрирала сериозно върху тениса чак на 15 години. Би ли разказала малко повече как си започнала, кое те мотивира и вдъхновява?
- Майка ми беше треньорка по тенис. Така започнах да играя. Винаги съм харесвала тениса. Занимавах се също с бални танци, така че трябваше да избера едно от двете. По-голямо удоволствие ми доставяше тениса и реших, че това е моят спорт (усмихва се).

- Първи финал в Големия шлем, различна атмосфера, пълен стадион, шум. Как ти се отрази всичко това?
- Да, знаех, че съм на финала и играя срещу страхотна тенисистка като Симона. Губех с 4:6, 0:3 и тогава си казах, че че трябва да се наслаждавам на мача и ще опитам да се боря до последната точка. Станах по-агресивна и срещата се обърна.

- Идваш от страна, която няма тенис история. Спечели първата си титла на "Ролан Гарос". Също като Гуга Кюртен, който го направи точно преди 20 години на твоя рожден ден. Какво мислиш за тези съвпадения?
- Да, има съвпадение, защото когато съм се родила (8 юни 1997 г.) той е спечелил за първи път в Париж. Може би има някакво щастливо число или нещо подобно.

- Винаги ли си играла в този стил - агресивно, с непрестанни мощни удари?
- Да, защото винаги съм имала възомжността да удрям топката много силно. Затова винаги, когато имам възможност за атакуващ удар, опитвам и това ми помага много.

- Майка ти ли те научи на това?
- Мисля, че никой не ме е учил. Това е моят начин на игра. Освен това смятам, че такъв ми е характерът. Така че искам да удрям здраво топката.

 


- Разкажи ни за работата с Анабел Медина Гаригес?
- Тренираме заедно от един месец, след турнира в Щутгарт. Тя е много опитна и ми помогна, което е наистина прекрасно.

- Предишната ти най-голяма победа е била на турнир на ITF в Санкт Петербург с награден фонд 50 000 долара. Истина ли е?
- Да, така мисля. Но аз бях играла и на три WTA финала преди Париж.

- Ти си шампионка за девойки на Уимбълдън. Мислила ли си, че там първо ще успееш, а не на "Ролан Гарос"?
- Мислех, че тук ще имам успех. Защото червените кортове са доста бързи, което пасваше на моя стил. Но мисля, че ако играя добре мога да победя и на Уимбълдън. Очаквам с нетърпение този турнир, защото тревата е една от любимите ми настилка. За три седмици ще трябва да се подготвя за нея.


- Какви са бъдещите ти амбиции и цели в тениса?

- Разбира се, бих искала да спечеля всички турнири от Големия Шлем. Това е моята цел. Но сега трябва да работя здраво и да се опитам да постигна най-предно класиране в ранглистата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини